Presidentti Niinistö: Emme tahdo emmekä voi vetää Nato-hakemustamme takaisin

Presidentti Niinistö: Emme tahdo emmekä voi vetää Nato-hakemustamme takaisin

Presidentti Sauli Niinistö kommentoi Suomen Nato-jäsenyyden tilannetta.

Presidentti Sauli Niinistö kommentoi Suomen Nato-jäsenyyden tilannetta.

Kuva: Anssi Jokiranta

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomi ei tahdo eikä voi vetää hakemustaan takaisin siinä tilanteessa, että Turkki päättäisi ratifioida Suomen Nato-jäsenyyden ennen Ruotsia. Ruotsilla ja Suomella vallitsee Niinistön mukaan kuitenkin yhä yhteisymmärrys siitä, että molemmista olisi syytä tulla jäseniä niin pian kuin mahdollista.

Tällä hetkellä ratifioinnit puuttuvat ainoastaan Turkilta ja Unkarilta. Turkki on prosessin aikana kovistellut Ruotsia ja toisaalta viestinyt suhtautuvansa Suomeen suopeammin.

– Meillä Ruotsin kanssa vallitsee yhä yhteisymmärrys. Niin pian kuin mahdollista molemmat jäseniksi. Turkilla vallitsee oma ymmärryksensä tilanteesta ja etenemisestä, Niinistö sanoi.

Hän sanoi asian olevan yksinomaan Turkin käsissä.

Niinistö puhui suomalaismedialle perjantaina Saksassa, jossa järjestetään viikonlopun aikana Münchenin perinteinen turvallisuuskonferenssi.

Liittokunnassa usvaa

Turkista on tullut matkan varrella viestiä myös siitä, että hakemusten mahdolliseen eriaikaiseen edistämiseen vaikuttaisivat myös Suomen, Ruotsin ja Naton näkemykset. Niinistö ei kuitenkaan lähtenyt kommentoimaan sitä, onko liittokunnan mailla jokin yhteinen tahto Turkille asiasta lähetettävästä viestistä.

– Nyt tässä kysymyksessä liikkuu niin paljon erilaista usvaa, etten lähde ollenkaan puhumaan muitten suilla enkä arvioimaan sitä, mitä kukin on sanonut tai tehnyt tai tekemässä, Niinistö sanoi.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi tällä viikolla Naton puolustusministerien kokouksessa, että pääasia ei ole se, ratifioidaanko Suomen ja Ruotsin hakemukset yhtä aikaa. Pääasia on hänen mukaansa se, että maista tulee Naton jäseniä niin pian kuin mahdollista.

Myöhemmin Stoltenberg täsmensi kiirehtineensä koko ajan Turkkia ja Unkaria ratifioimaan molemmat hakemukset, mutta hän totesi ratifiointien olevan maiden itsensä käsissä.

Niinistö kertoi tiedotustilaisuudessaan käyvänsä pääsihteeri Stoltenbergin kanssa puhelinkeskustelun tiedotustilaisuuden päättymisen jälkeen.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *