Canonicalilta tyly temppu: kilpailija heitettiin ulos – alkoiko tästä joukkopako

Canonicalilta tyly temppu: kilpailija heitettiin ulos – alkoiko tästä joukkopako

Ubuntua kehittävä Canonical on päättänyt, että viralliset Ubuntu-johdannaiset, kuten Kubuntu ja Xubuntu eivät saa sisällyttää oletusasennukseensa tukea flatpak-sovelluksille.

Canonicalin mukaan asiasta sovittiin yhteisymmärryksessä johdannaisten kehittäjien kanssa. Sisäpiirilähteet ovat kuitenkin asiasta toista mieltä.

Esimerkiksi Ubuntu Maten kehityksestä vastaava, Ubuntun työpöytäversion entinen pomo Martin Wimpress on antanut ymmärtää, että kyseessä oli ”ehdotus”, josta ei käytännössä voinut kieltäytyä.

Tavallaan Canonicalin veto on ymmärrettävä, sillä flatpak kilpailee suoraan yhtiön oman snap-teknologian kanssa, vaikka näillä hieman erilaiset kohderyhmät ovatkin.

Canonicalin mukaan Ubuntu tukee virallisesti vain deb- ja snap-pakattuja sovelluksia. Flatpakeja kaipaavat joutuvat asentamaan ominaisuuden erikseen. Huomionarvoista kuitenkin on, että esimerkiksi Ubuntu 20.04 LTS:n ohjelmistolähteistä löytyvä versio flatpakista on niin vanha, ettei sitä voida käyttää enää uusimpien sovellusten asentamiseen.

Lisäksi Canonical edellyttää, että kaikki johdannaisten tarjoamat sovellukset ja ominaisuudet ovat saatavilla suoraan Ubuntun omista ohjelmistolähteistä.

Vähemmän yllättäen käyttäjät ovat Canonicalin päätöksestä raivoissaan. Yhä useampi on ilmoittanut ykskantaan vaihtavansa distroa välittömästi.

LUE MYÖS

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *