Applelle tiukkaa kritiikkiä: yhtiön tulisi suostua Spotifyn vaatimukseen

Applelle tiukkaa kritiikkiä: yhtiön tulisi suostua Spotifyn vaatimukseen

Euroopan komissio julkaisi 28. helmikuuta lausunnon käynnissä olevasta tutkinnasta Applen App Store -sovelluskaupan käytäntöihin liittyen.

Lausunnon mukaan EU ei aio jatkaa tutkintaa liittyen Applen sääntöön siitä, että kaikkien App Storessa julkaistujen sovellusten tulee käyttää ainoastaan sovelluskaupan omaa maksutapaa digitaalisten tuotteiden tai palveluiden ostamiseen.

Sen sijaan tutkinta tulee jatkossa keskittymään vain Applen vaatimukseen siitä, että palvelut eivät saa sovelluksissaan mainostaa sitä, jos ne tarjoavat App Storea halvempaa hintaa esimerkiksi nettisivuillaan. Monet palvelut tekevät näin voidakseen sälyttää sovelluskaupan ottaman 15–30 prosentin komissiomaksun kuluttajien harteille.

Asiasta kirjoittavat mm. The Wall Street Journal ja The Verge.

Tutkinta sai alkunsa vuonna 2019, kun Spotify teki Euroopan komissiolle valituksen Applen käytännöistä. Spotify syytti silloin Applea siitä, että jos sekä se että Apple tarjoavat iOS:lla omia musiikin suoratoistopalvelujaan 10 dollarin hintaan, saa Apple pitää tämän rahan kokonaan, mutta Spotify puolestaan vain vajaat 7 dollaria.

LUE MYÖS:

Spotify ei parhaillaan tarjoa lainkaan ostomahdollisuutta iOS-sovelluksissaan. Sen sijaan sovelluksen Premium-välilehti sisältää vain tekstin ”Premiumiin päivittäminen ei onnistu sovelluksesta. Kyllä, se on meistäkin harmillista.”

Spotify ei toisaalta myöskään linkkaa tästä näkymästä nettisivuilleen tilauksen tekemiseksi. Apple salli sovelluksille tällaisen webin puolelle vievän linkin maaliskuussa 2022 liennyttääkseen samanlaista tutkintaa, joka sen App Store -käytäntöjä kohtaan oli käynnissä Japanissa. Tätä ennen Applen linkkikieltoa oli kritisoitu rankasti jo vuosien ajan.

Webin puolelta löytyvien halvempien hintojen mainostaminen sovelluksessa ei kuitenkaan ole vieläkään sääntöjen mukaista, ja sellaisen yrittäminen saattaa johtaa sovelluksen hylkäämiseen sovelluskaupasta.

Euroopan komission alustavan näkemyksen mukaan Applen käytännöt ovat ”ohjauksenvastaisia” ja ”epäreiluja kaupankäyntiolosuhteita luovia”, ja ovat näin ollen EU:n kilpailuoikeuden vastaisia. Sen mukaan säännöt ovat ”haitallisia musiikin suoratoistopalveluille Applen mobiililaitteilla” ja saattavat ”vaikuttaa negatiivisesti musiikin suoratoistopalveluiden rajoittamalla kuluttajien käytännön valinnanvapauteen.”

Harmillista. Spotify ei parhaillaan tarjoa iOS-sovelluksessaan ostomahdollisuutta lainkaan, mutta ei myöskään linkkaa nettisivuilleen sitä varten.

LUE MYÖS

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *