Presidentit Sauli Niinistö ja Recep Tayyip Erdogan tapasivat perjantaina Turkin pääkaupungissa Ankarassa.
Kuva: MURAT CETIN MUHURDAR HANDOUT
Presidentti Sauli Niinistö kertoo vahvistavansa Nato-lait 23. maaliskuuta eli ensi viikon torstaina.
Suomen jäsenyys sotilasliitossa voisi olla selvä toukokuun alkupuolella, tai muussa tapauksessa tulee pidempi tauko asian edistymiseen, presidentti arvioi perjantaina pidetyssä lehdistötilaisuudessa.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan kertoi perjantaina iltapäivällä, että maan parlamentissa aloitetaan Suomen Nato-jäsenyyden vahvistaminen eli ratifiointi.
Erdoganin mukaan tavoitteena on, että Suomen Nato-jäsenyys on ratifioitu Turkissa parlamentissa ennen Turkissa toukokuussa pidettäviä vaaleja.
Erdogan ja Niinistö tapasivat perjantaina Turkin pääkaupungissa Ankarassa. Tapaamisen jälkeen he pitivät yhteisen tiedotustilaisuuden.
Erdoganin mukaan Nato-ratifiointia koskevat keskustelut Ruotsin kanssa jatkuvat.
Unkarin parlamentti äänestää Suomen Nato-jäsenyydestä 27. maaliskuuta, kertoo maata hallitseva Fidesz-puolue.
Fideszin ryhmäjohtaja Máté Kocsis kertoo unkarinkielisessä Facebook-päivityksessään, että ryhmä tukee Suomen jäsenyyttä yksimielisesti.
Turkki ja Unkari ovat ainoita Nato-maita, joiden parlamentit eivät ole vielä hyväksyneet Suomen ja Ruotsin jäsenyyttä sotilasliittoon.
Unkari on lykännyt ratifiointia toistuvasti. Se on kuitenkin ilmoittanut, ettei aio olla viimeinen jäsenyyden ratifioija.
Ruotsi ratifioidaan myöhemmin
Suomi ja Ruotsi hakivat sotilasliitto Naton jäsenyyttä yhtä aikaa viime vuoden toukokuussa. Maiden tavoitteena on ollut liittyä sotilasliittoon yhtä aikaa.
Nyt näyttää kuitenkin siltä, että Suomi päätyy jäseneksi ennen Ruotsia, sillä Turkissa ei olla aloittamassa vielä Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifiointia.
Unkarin Kocsis sanoo, että puolueen parlamenttiryhmä tekee Ruotsin osalta päätöksen myöhemmin. Hän ei kuitenkaan kerro tarkemmin, milloin tämän voidaan odottaa tapahtuvan.
Niinistö sanoi Erdoganille perjantaina, että Suomen Nato-jäsenyys ei ole täydellinen ilman Ruotsia.
– Haluaisin nähdä Vilnan huippukokouksessa 32 jäsentä Natossa, Niinistö totesi.
Natossa on tällä hetkellä 30 jäsenmaata. Sotilasliitto pitää huippukokouksen Liettua pääkaupungissa Vilnassa tämän vuoden heinäkuussa.
Neuvottelut katkesivat alkuvuonna
Tammikuussa Ruotsissa pidetyissä mielenilmauksessa äärioikeistolaispoliitikko poltti muslimien pyhän kirjan, Koraanin. Tämä herätti suuttumusta Turkissa.
Tammikuun lopulla ulkoministeri Haaviston tulkittiin Ylelle antamissaan kommenteissa ensimmäistä kertaa myöntävän, että Suomi voi joutua harkitsemaan mahdollisuutta edetä Nato-prosessissa eritahtisesti.
Suomen ja Ruotsin eriaikainen eteneminen Natoon alkoi näyttää entistä todennäköisemmältä Münchenin turvallisuuskonferenssissa helmikuussa, jossa presidentti Niinistö kommentoi, että olisi vaikeaa torjua sitä, jos Turkki haluaa ratifioida vain Suomen Nato-jäsenyyden.
Samana päivänä ulkoministeri Haavisto kertoi Turkin sanoneen, että Suomi on täyttänyt kesäkuussa Madridin Nato-huippukokouksessa solmitun kolmikantasopimuksen ehdot.
Tammikuussa katkenneet Suomen, Ruotsin ja Turkin neuvottelut jatkuivat maaliskuun alussa.
Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson ilmoitti tiistaina, että Ruotsin ja Suomen liittyminen Naton jäseniksi eri aikaan on tullut entistä todennäköisemmäksi. Hänen mukaansa Ruotsi on valmistautunut tilanteeseen, jossa Turkki ilmoittaisi aikeistaan ratifioida vain Suomen Nato-jäsenyys.
Tutkija: Ruotsille turvatakeet?
Tutkija Henri Vanhanen Ulkopoliittisesta instituutista toteaa Twitterissä olevan selvää, että nykyisen tai seuraavan hallituksen tärkeimpiä välittömiä tehtäviä olisi saada Ruotsi Naton jäseneksi niin pian kuin mahdollista.
– On Pohjois-Euroopan puolustuksen ja sitä kautta Suomen suuri etu, ettei Ruotsin jäsenyys jäisi roikkumaan pitkäksi ajaksi, hän toteaa.
Hän heittää jatkokeskustelua varten idean, voisiko Suomi ja mahdollisesti myös Norja julistaa Ruotsille turvatakeet tarvittaessa erikseen.
Niinistö on luvannut jatkaa työtä myös Ruotsin Nato-jäsenyyden edistämiseksi.
Tapaamispaikka vaihtui viime minuuteilla
Niinistön vierailu Turkkiin alkoi eilen, jolloin hän kävi Turkin kaakkoisosassa maanjäristyksen tuhoalueilla.
Niinistön mukana Turkissa vierailee myös ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).
Niinistön ja Erdoganin piti tavata alun perin Turkin suurimmassa kaupungissa Istanbulissa, mutta tapaaminen siirrettiin Ankaraan aikataulusyistä. Tarkempaa syytä ei ole avattu.
Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 16.56.
Juttua päivitetty kello 17.54 tiedolla, että Unkari aikoo ratifioida Suomen Nato-jäsenyyden tässä kuussa.
Juttua päivitetty kello 18.55. Lisätty tieto, että presidentti Niinistö vahvistaa Nato-lait ensi viikolla.