Hieno alku oli hyppysissä – Tanskan paine ja nuoren hyökkääjän hattutemppu mursivat kuitenkin Huuhkajat

Tanskan Rasmus Höjlund teki joukkueensa kaikki kolme maalia.

Kuva: Liselotte Sabroe

Aika lähellä oli toinenkin yllätys samalla areenalla, mutta ei sitten kuitenkaan. Suomen miesten jalkapallomaajoukkue avasi karsinnat kohti ensi vuoden EM-lopputurnausta nollalla pisteellä, kun karsintalohkon suursuosikki Tanska väänsi kotistadionillaan Kööpenhaminan Parkenilla 3–1-voiton vieraistaan.

Suomi voitti Parkenilla draamaa täynnä olleen EM-lopputurnauspelin kesäkuussa 2021. Tuo peli muistetaan Christian Eriksenin pelottavasta lyyhistymisestä ja sydänpysähdyksestä. Torstai-iltana tuollainen traagisuus onneksi puuttui. Tappio oli kuitenkin kitkerähkö, sillä Suomi oli pitkään kiinni hienossa vierastasapelissä karsinnan alkuun, kun Oliver Antman tasoitti hienosti 1–1:een 53. minuutilla. Ongelma Huuhkajien kannalta oli se, että vastustajankin nuori hyökkääjä oli vireessä, ja huimassa sellaisessa: Rasmus Höjlund iski kaikki kolme Tanskan maalia.

– Höjlund oli aikamoisessa vireessä. Pettynyt, totta kai, Suomen päävalmentaja Markku Kanerva kuvaili tuntemuksiaan Ylelle.

Suomen maalivahti Lukas Hradecky venyi lukuisiin huipputorjuntoihin.

– Pelitapahtumiin nähden tasurikin olisi ollut meille aika hyvä tulos, päävalmentaja Kanerva myönsi.

Maalintekijä Antman on tehnyt Huuhkajissa komean läpimurron, mutta tappio söi nuorukaista.

– Meillä oli kaikki ainekset (tasapeli)pisteeseen, miksei voittoonkin, Antman harmitteli.

– Olisimme voineet pitää palloa enemmän, niin olisimme luoneet enemmän tilanteita, hän näki.

Höjlund oli vaarallinen, Hradecky sai venyä

Suomi aloitti ottelun pirteästi kutitellen Tanskan puolustusta parilla hyökkäysvirittelyllä, mutta sitten uusissa, Tanskan vuoden 1992 Euroopan mestarijoukkueen asua muistuttavissa vermeissä pelannut kotijoukkue sai pelin hallintaansa. Tanskalle tuli toki takaisku vartin pelin jälkeen, kun joukkueen puolustuksen ykköstähti Andreas Christensen loukkasi pohjettaan ja joutui vaihtoon.

Toisessa päässä Huuhkajien puolustuksen vaikeudet näkyivät sitten muutama minuutti Tanskan vaihdon jälkeen. Tanskan maali oli komea, mutta rakentui turhan helposti: Alexander Bah juoksi itsensä ja pallon hyvään keskityspaikkaan, ja kärkimies Höjlund ohjasi maalintekijän vaistolla pallon hienosti ohi Hradeckyn.

Italian Serie A:n Atalantassa vuoden vaihduttua hyvään vireeseen (12 ottelua, kuusi maalia) päässeestä 20-vuotiaasta Höjlundista toivotaan Tanskassa maan seuraavaa suurhyökkääjää, ja maajoukkueuran avausmaali syntyi valitettavasti Suomen verkkoon. Ottelu oli Höjlundille kolmas Tanskan miesten maajoukkueessa.

Höjlund oli jakson edetessä muutenkin vaarallinen, ja Hradecky sai venyä. Jakson loppuun Huuhkajien kapteeni venyi sitten vielä erityisen hienosti, kurotus ilkeästi kimmonneeseen palloon oli maailmanluokkaa.

Avauspuoliajan tilastot osoittivat Tanskan pyöritystä: pallonhallinta isännille 61–39, perille menneet syötöt 322–169 ja maaliyritykset 7–1. Suomi ei saanut kertaakaan palloa kohti Kasper Schmeichelin vartioimaa Tanskan maalia.

Antman kylmänviileänä – Höjlund liian kuumana

Suomi ei tehnyt tauolla vaihtoja. Ei Tanskakaan, mutta vauhdilla se tuli toiselle puoliajalla, ajatuksenaan sinetöidä tärkeä voitto karsintojen alkuun.

Vyörytys katkesi kuitenkin Suomen hienoon vastahyökkäykseen, ja jos oli Tanskan nuoren hyökkääjän maali hieno, niin oli myös Suomen nuorukaisen: Antman viimeisteli erinomaisen varmasti Joel Pohjanpalon ja Teemu Pukin mainiosta esityöstä maajoukkueuransa kolmannen maalin. Otteluita 21-vuotiaalla laitahyökkääjällä on neljä, eikä tehokkaampaa tahtia tohdi juuri toivoakaan.

Kehnon MM-turnauksen myötä kritiikkiä saaneella Tanskalla oli yllättävän tasoituksen jälkeen hätä: jäisikö ”varma” voitto kotona ottamatta? Jos Suomen kipparilta Hradeckyltä tuon olisi kysynyt, vastaus olisi ollut ehdoton kyllä. Hradecky torjui Tanskalta kaiken, tuplatorjunnoin ja maalivahdin parhaita ystäviä maalipuitakin käyttäen. Tanskalaisilmeet olivat Hradeckyn loistotorjuntojen jälkeen epäuskoisia, kunnes kasvoille nostetut kädet epätoivoa peittivät.

Loppuun asti ei Hradeckykään kestänyt paineen alla. Pelin edetessä 82. minuuttiaan Tanska sai jälleen yhden kulmapotkun, ja pallo päätyi takatolpalla kärkkyneelle Jonas Windille. Hän puski maalin eteen, ja paikalla oli Hradeckyn ohella ottelun hahmoksi noussut Höjlund. Maalin takana kotifanikatsomo ”Punainen Muuri” pomppi riemusta.

Höjlund päätti sitten Suomen haaveet ja oman unelmapelinsä hattutemppuun lisäajalla. Miehestä kuultaneen vielä, mutta Suomi jatkaa karsintoja sunnuntaina Pohjois-Irlannin vieraana.

– Vähän oltiin huolimattomia, ei paras peli meiltä, Suomen sankarivahti Hradecky sanoi.