Google julkaisi kauan odotetun ChatGPT-kilpailijan – tällainen on Bard

Google julkaisi kauan odotetun ChatGPT-kilpailijan – tällainen on Bard

Google on kuukausien odotuksen jälkeen julkaissut ChatGPT:n kanssa kilpailevan Bard-tekoälypalvelun. Palvelu tulee aluksi käyttöön rajatulle testiryhmälle Yhdysvalloissa ja Britanniassa.

The New York Timesin mukaan palvelu tulee ajan myötä saataville myös muissa maissa.

Google huomauttaa Bardin verkkosivustolla kyseessä olevan vielä kokeellisen palvelun, jonka vastaukset voivat olla epätarkkoja ja ristiriidassa yhtiön näkemysten kanssa. Vastaavia vastuuvapauslausekkeita on myös kilpailevissa palveluissa, kuten OpenAI:n ChatGPT:ssä ja Microsoftin testivaiheessa olevassa Bing-hakukoneen versiossa.

Bard toimii omalla verkkosivullaan samaan tapaan kuin ChatGPT. Myös palvelun käyttö on samankaltaista. Merkittävin ero on pellin alla, sillä Bard perustuu Googlen LaMDA-kielimalliin, siinä missä ChatGPT ja Bing perustuvat OpenAI:n gpt-malleihin. Jo vuodesta 2015 asti kehitetty LaMDA on koulutettu 1,56 biljoonan sanan aineistolla, joka on kerätty verkkosivustoilta.

Merkittävänä erona kilpailijoihin Bard tarjoaa kysymyksiin kolme vastausluonnosta. Menetelmä muistuttaa kuvia luovia tekoälyjä, kuten Dalle-2:ta ja Midjourneyta. Toisin kuin Microsoftin Bing, Bard ei merkitse käyttämiään lähteitä jokaisen vastaukseen.

Bingin tapaan myös Bard hakee tietonsa verkkohaun avulla, joten sillä on käytössään myös uutta tietoa. Se ei kuitenkaan välttämättä käytä uusinta tietoa vastauksissaan. ChatGPT:n tiedot maailman tapahtumista vuoden 2021 jälkeen ovat hyvin rajallisia johtuen kielimallin koulutusdatasta.

ChatGPT:n ja niin ikään OpenAI:n kielimalliin pohjautuvan uudistetun Bingin julkaiseminen on pakottanut Googlen reagoimaan nopeasti. Paineet ovat kovat, sillä palvelujen on arveltu mullistavan hakukoneita, joissa Google on ollut pitkään vallitsevassa asemassa. Wall Street Journalin mukaan Google teki viime vuonna 162 miljardin dollarin liikevaihdon hakutulosten yhteyteen sekä sovelluksiin asetetuilla mainoksilla.

Helmikuun alussa Googlen emoyhtiön Alphabetin markkina-arvosta suli kahdessa päivässä 170 miljardia dollaria, kun sen Bard-mainoksessa havaittiin tekoälyn tekemä faktavirhe.

WSJ:n haastatteleman Google Assistant -tekoälyapurista vastaavan johtajan Sissie Hsiaon mukaan Google ei aio tuoda mainoksia Bardin varhaisiin versioihin.

LUE MYÖS

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *