Sisäministeriö esittää ulkomaalaislain uudistamista seuraavalla hallituskaudella – kaksikymmentä vuotta vanhaa lakia on muutettu noin sata kertaa

Sisäministeriö esittää ulkomaalaislain uudistamista seuraavalla hallituskaudella – kaksikymmentä vuotta vanhaa lakia on muutettu noin sata kertaa

Sisäministeriön esiselvityksen mukaan Suomen ulkomaalaislain uudistamiselle on ilmeinen tarve. Esiselvityshankkeen suositus on, että lain kokonaisuudistus käynnistetään seuraavalla hallituskaudella, ministeriö kertoo tiedotteessaan.

Ulkomaalaislaki on keskeisin maahanmuuttoa sääntelevä laki, jonka vaikutukset näkyvät laajalti suomalaisessa yhteiskunnassa ja sen tulevaisuudessa.

– Ulkomaalaislain kokonaisuudistukselle on kiistaton tarve sekä laaja tuki. Kaksikymmentä vuotta vanha laki, jota on muutettu noin sata kertaa, tarvitsee päivittämistä ja selkeyttämistä. Toivomme uudistamistyölle mandaattia tulevalta hallitukselta, sanoo sisäministeriön ylijohtaja Minna Hulkkonen tiedotteessa.

Hankkeen esiselvitys suosittelee, että lain uudistus toteutettaisiin osahankkeina. Uudistusprosessin tulisi perustua asiakaslähtöisyyteen, perus- ja ihmisoikeuksien kunnioittamiseen sekä digitalisaation hyödyntämiseen.

Selvitystyön perusteella kiireellisin uudistamisen kohde on oleskelulupajärjestelmän yksinkertaistaminen ja joustavoittaminen.

– Sen avulla pyritään edistämään asiakaslähtöisyyttä ja sujuvoittamaan maahanmuuton prosesseja. Sujuvilla maahanmuuttoprosesseilla tuetaan Suomen elinvoimaisuutta ja kilpailukykyä, sisäministeriön tiedotteessa nostetaan esille.

Ulkomaalaislain sääntely koskee kaikkea kolmansien maiden kansalaisten maahantuloa, maastalähtöä, oleskelua ja työskentelyä, ellei niistä ole säädetty erillislaeissa toisin. Laki on pirstaloitunut ja hajanainen lukuisten erillisten muutosten, erillislakien sekä sisäisten säännösviittauksien vuoksi.

Ministeriön mukaan yhteen lakiin sijoitettuna sääntely olisi selkeämpää, yhtenäisempää ja yhdenmukaisempaa. Lain rakenteen olisi hyvä olla uudistusprosessin prioriteetti.

Lokakuussa 2021 käynnistyneessä selvityshankkeessa on kuultu laajasti lakia soveltavia viranomaisia sekä muita maahanmuuton asiantuntijoita ja sidosryhmiä. Lain muutostarpeita on kartoitettu työpajoissa ja verkkokyselyllä.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *