”Jos sota syttyy, molemmat osapuolet kärsivät” – Kiina sanoo simuloineensa Taiwanin avainkohteisiin iskemistä sotaharjoitustensa toisena päivänä

”Jos sota syttyy, molemmat osapuolet kärsivät” – Kiina sanoo simuloineensa Taiwanin avainkohteisiin iskemistä sotaharjoitustensa toisena päivänä

Kiina on järjestänyt sotaharjoitukset, joissa se harjoittelee Taiwanin saartamista. Kuvassa Taiwanin laivasto tarkkailee kiinalaisia aluksia.

Kiina on järjestänyt sotaharjoitukset, joissa se harjoittelee Taiwanin saartamista. Kuvassa Taiwanin laivasto tarkkailee kiinalaisia aluksia.

Kuva: TAIWAN MILITARY NEWS AGENCY / HA

Kiina on havainnollistanut iskuja niin Taiwanin saarella kuin sitä ympäröivillä vesilläkin sijaitseviin avainkohteisiin, sanoo Kiinan valtionmedia CCTV.

Ilmavoimien kerrotaan käyttäneen kymmeniä lentokoneita, joiden tehtävänä oli CCTV:n mukaan lentää kohteen ilmatilaan. Maajoukot taas tekivät harjoituksia useisiin kohteisiin kohdistuvia täsmäiskuja varten.

Taiwanin presidentin ja Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemiehen tapaamisesta kiukustunut Kiina aloitti kolmipäiväiset sotaharjoituksensa lauantaina. Taiwan on tuominnut sotaharjoitukset, ja Yhdysvallat on peräänkuuluttanut malttia sekä sanonut seuraavansa Kiinan toimia läheisesti.

Taiwanin saari elää jatkuvan hyökkäysuhan alla. Kiina pitää demokraattisesti hallittua saarta omana kapinallisena maakuntanaan, jonka se on valmis palauttamaan itselleen tarvittaessa sotilasvoimin.

Lauantaina valtionmedia CCTV kertoi, että sotaharjoituksissa harjoitellaan Taiwanin saartamista. Sunnuntaina CCTV kertoi Kiinan jatkavan saaren tiukkaa ympäröimistä.

Maanantaina Kiinan on määrä järjestää tulenkäyttöharjoituksia Taiwanista katsottuna Taiwaninsalmen toisella puolen Fujianin maakunnan rannikolla. Paikallinen merenkulkuviranomainen on varoittanut aluksia, ettei niiden tulisi liikkua tuolloin harjoitusten lähistöllä.

Tulenkäyttöä on määrä harjoitella noin 80 kilometrin päässä Taiwanin Matsu-saarilta ja vain vajaan 190 kilometrin etäisyydellä Taipeista.

Taiwanin ympärillä pyörii hävittäjiä ja pommikoneita

Taiwan kertoi sunnuntaina tehneensä alkupäivän aikana yhdeksän havaintoa kiinalaisista laivoista ja 58 havaintoa ilma-aluksista Taiwanin ympäristössä. Asiasta kertoo Taiwanin puolustusministeriö, jonka mukaan sunnuntaina paikallista aikaa puoleenpäivään mennessä havaittujen sotilaslentokoneiden joukossa oli niin hävittäjiä kuin pommikoneitakin.

Puolustusministeriön mukaan Taiwanin asevoimat on seurannut tilannetta tiiviisti ja antanut lentokoneiden, laivojen ja maaohjusjärjestelmien tehtäväksi reagoida asianmukaisesti.

Kaikkiaan Taiwan on tehnyt kahden ensimmäisen harjoituspäivän aikana 18 havaintoa kiinalaisista sotalaivoista ja 129 havaintoa ilma-aluksista saaren ympärillä. Ministeriö on arvioinut Kiinan käyttävän taiwanilaispresidentin Tsai Ing-wenin Yhdysvaltain-vierailua tekosyynä sotaharjoitusten aloittamiselle.

– (Kiinan kommunistinen puolue) luo tarkoituksella jännitteitä Taiwaninsalmella, millä — on kielteinen vaikutus kansainvälisen yhteisön turvallisuuteen ja taloudelliseen kehitykseen, Taiwanin puolustusministeriö sanoi lauantaina.

Lauantaina Taiwanin puolustusministeriö julkaisi kartan, jonka mukaan kaikkiaan 45 kiinalaista ilma-alusta ylitti Taiwaninsalmen keskilinjan, mikä on enemmän kuin yhtenäkään päivänä aiemmin tänä vuonna, kertoo AFP laskujensa pohjalta.

Taiwanilaisten meri- ja merenkulkuviranomaisten lauantaina julkaisemassa videossa voi nähdä, kuinka Taiwanin rannikkovartioston partio seuraa kiinalaisia sotalaivoja.

– Olette vakavasti heikentäneet alueellista rauhaa, vakautta ja turvallisuutta, kääntykää ympäri ja poistukaa välittömästi, rannikkovartioston edustaja varoitti kiinalaisaluksia radion välityksellä.

”Olen hieman huolissani”

Kiina oli liikutellut kalustoaan Taiwanin lähettyvillä myös sotaharjoitusten alla. Taiwanin puolustusministeri oli esimerkiksi arvioinut aiemmin tällä viikolla, että kiinalaisen lentotukialuksen liikehdintä Taiwanin eteläpuolella keskiviikkona voisi kieliä siitä, että Kiina on aloittamassa uudet sotaharjoitukset.

– Olen hieman huolissani. Valehtelisin, jos väittäisin, etten ole, sanoi Donald Ho uutistoimisto AFP:lle.

AFP:n jututtama 73-vuotias oli sunnuntaiaamuna kuntoilemassa Taiwanin pääkaupungissa Taipeissa sijaitsevassa puistossa.

– Olen edelleen huolissani, koska jos sota syttyy, molemmat osapuolet kärsivät varsin paljon, hän lisäsi.

Taiwanin presidentti Tsai tuomitsi Kiinan tuoreet sotaharjoitukset välittömästi ja sanoi tekevänsä yhteistyötä Yhdysvaltain sekä muiden samanmielisten maiden kanssa Kiinan jatkuvan itsevaltaisen laajentumispolitiikan edessä.

Washingtonissa ulkoministeriön edustaja sanoi, että Yhdysvallat on jatkuvasti kehottanut malttiin ja olemaan muuttamatta vallitsevaa tilaa. Hän kuitenkin lisäsi, että Yhdysvallat pystyy täyttämään turvallisuussitoumuksensa Aasiassa.

Yhdysvallat on ollut tietoisesti epämääräinen siitä, puolustaisiko se Taiwania sotilaallisesti, vaikka se on vuosikymmeniä myynyt aseita saarelle auttaakseen sitä puolustamaan itseään.

Kiinan rannikolla vähätellään harjoitusten merkitystä

AFP:n mukaan lisääntyneestä sotilastoiminnasta ei ole näkynyt merkkejä Manner-Kiinan kyljessä sijaitsevalla Pingtanin saarella. Fujianin maakunnassa sijaitseva Pingtan on Manner-Kiinaan kytkeytyvistä alueista maantieteellisesti lähimpänä Taiwania.

Rannikolla mutkittelevan tien varrella Lin Ren soitti jatkuvalla toistolla Kiinan kansallislaulua ja myi kahvia ajoneuvonsa perästä.

– Luulen, että nykyisillä harjoituksilla painostetaan Taiwania, 29-vuotias Lin sanoi AFP:lle.

– Luulen, että he (Kiina) tekevät heille (Taiwanille) selväksi, että meillä on valmiudet — yhtenäistää, hän lisäsi.

Kiina sanoi perjantaina, että Taiwan on erottamaton osa Kiinaa ja Taiwanin tulevaisuus on yhdistymisessä Kiinan kanssa. Kahvia kaupitteleva Lin arvioi silti, että harjoitukset ovat pitkälti symboliset.

– En ole huolissani siitä, että tällä kertaa muodostuisi aseellista konfliktia, hän sanoi.

Ainakin kaksi AFP:n lauantaina Pintangilla jututtamista kiinalaisturisteista kertoi toivovansa, että Taiwan yhdistetään Kiinaan joku päivä. Laajempaa huolta harjoitukset eivät silti näyttäneet aiheuttavan, sillä monet joko edes tienneet harjoituksista tai vähättelivät niiden merkitystä.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *