Inflaatio hidastui maaliskuussa 7,9 prosenttiin, polttoaineen halpeneminen hillitsi inflaatiota

Inflaatio hidastui maaliskuussa 7,9 prosenttiin, polttoaineen halpeneminen hillitsi inflaatiota

Muun muassa polttoaineen hinnan lasku aiheutti inflaation hidastumista maaliskuussa.

Muun muassa polttoaineen hinnan lasku aiheutti inflaation hidastumista maaliskuussa.

Kuva: Pekka Aho

Kuluttajahintojen vuosimuutos eli inflaatio oli maaliskuussa 7,9 prosenttia, kertoo Tilastokeskus. Inflaatio hidastui verrattuna helmikuuhun. Helmikuussa kuluttajahintojen vuosimuutos oli 8,8 prosenttia.

Tilastokeskuksen mukaan inflaation hidastuminen johtui muun muassa bensiinin ja dieselin hinnan laskusta sekä sähkön hinnan lievemmästä noususta.

Vuoden takaiseen verrattuna hintoja nosti eniten asuntolainojen keskikoron, sähkön hinnan ja kulutusluottojen korkojen nousu. Nousua puolestaan hillitsivät bensiinin, dieselin ja kevyen polttoöljyn halpeneminen.

Esimerkiksi elintarvikkeiden hinnat nousivat vuoden takaiseen verrattuna 17,7 prosenttia. Asuinkustannukset nousivat 10,6 prosenttia.

Niin sanottu pohjainflaatio oli Tilastokeskuksen mukaan maaliskuussa 7,1 prosenttia. Pohjainflaatio ei sisällä herkästi vaihtelevia ruoan ja energian hinnanmuutoksia.

– Inflaatio rauhoittui maaliskuussa tasolle, jota alempana on oltu viimeksi viime elokuussa. Samaan aikaan korkojen nousu kuormittaa asuntovelallisia tavalla, jota ei ole nähty koko kuluttajahintaindeksin historiassa, kommentoi asuntorahoitukseen erikoistuneen Hypon ekonomisti Juho Keskinen tiedotteessa.

– Kun energian ja ruoan hintavaihteluista puhdistettu pohjainflaatio jatkoi nousuaan, on taistelu yhä pahasti kesken. Kuluttajan kannattaakin olla kiinnostunut myös pohjainflaatiosta, joka kertoo hintapaineiden laaja-alaisuudesta. Etenkin euroalueen pohjainflaation nousu johtaa tyypillisesti myös korkotason kohoamiseen ja siten kuluttajien köyhtymiseen, Keskinen sanoo.

Euroalueen inflaatio 6,9 prosenttia

Euroalueen inflaatio oli maaliskuussa ennakkotietojen mukaan 6,9 prosenttia. Tämäkin näyttää hidastumisen merkkejä, sillä helmikuussa euroalueen inflaatio oli 8,5 prosenttia.

Euroalueen inflaatio lasketaan yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin mukaan, ja sitä vastaava Suomen inflaatio oli maaliskuussa 6,7 prosenttia.

Yhdenmukaistetussa kuluttajahintaindeksissä ei ole mukana muun muassa omistusasumista sekä kulutus- ja muiden luottojen korkoja.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *