Yle: Vastaamon entinen toimitusjohtaja tuomittiin tietosuojarikoksesta

Yle: Vastaamon entinen toimitusjohtaja tuomittiin tietosuojarikoksesta

Vastaamon entinen toimitusjohtaja Ville Tapio on saanut kolmen kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen tietosuojarikoksesta. Yleisradio uutisoi Helsingin käräjäoikeuden päätöksestä tiistaina.

Tapiolle vaadittiin yhdeksän kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta tahallisesti tai törkeästi huolimattomasta tietoturvan ja tietosuojan järjestämisestä.

Tapio kiisti syyllistyneensä rikokseen. Puolustuksensa mukaan hän ei tiennyt, että yhtiön tietoturva on niin heikolla tolalla. Tapion mukaan vastuussa olisivat yhtiön kaksi entistä it-osaajaa.

Oikeuden päätöksen mukaan Tapio oli syyllistynyt tietosuojarikokseen, koska psykoterapiakeskuksen asiakkaiden henkilötietoja ei suojattu riittävästi salauksella ja pseudonymisoinnilla, vaan potilastietoja oli tallennettu selkokielisinä. Muilta osin syyte hylättiin.

Tietovuodon laajuus, tietojen arkaluonteisuus ja tekoajan pituus tekivät tapauksesta erityisen moitittavan. Siksi oikeus katsoi, että sakkorangaistu ei olisi riittävä. Tapauksen vakavuuden vuoksi tuomio olisi voitu määrät ehdottomana. Toisaalta oikeus otti huomioon, että Tapiota ei ole tuomittu aiemmin ja että hän on saanut laajasti negatiivista huomiota mediassa sekä uhkausviestejä. Lopulta käräjäoikeus piti kolmen kuukauden ehdollista tuomiota riittävänä.

Tuomio ei ole lainvoimainen, vaan siitä voi valittaa korkeampaan oikeusasteeseen.

Lisäksi oikeudessa käsitellään erikseen myös Vastaamon yrityskauppaa. Yrityksen ostanut Intera Partnersin holding-yhtiö PTK Midco vaatii ensisijaisesti Vastaamo-yrityskaupan purkamista ja jollei tämä onnistu, hinnanalennusta kauppahinnasta. Perusteluna on, että Tapio salasi ostajalta tietomurron ja yhtiön tietoturvan heikon tilan.

LUE MYÖS

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *