Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).
Kuva: TOMS KALNINS
Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoo Ylelle, että Suomii tutkii nyt keinoja evakuoida suomalaiset turvallisesti pois Sudanista.
Tällä hetkellä selvitetään, mikä on turvallisin reitti sekä kokoontumispaikalle että ulos pääkaupunki Khartumista, hän kertoi.
Haaviston mukaan Suomi käy keskusteluja suomalaisten evakuoimisesta Euroopan keskeisten toimijoiden, YK:n ja Yhdysvaltojen kanssa.
Sudanissa on Suomen ulkoministeriön tietojen mukaan yli kymmenen suomalaista, Yle kirjoittaa. Haavisto sanoo Ylelle, että suomalaiset ovat ”suhteellisesti turvallisessa paikassa” ja että heihin pidetään jatkuvasti yhteyttä.
Sudanissa turvallisuustilanne voi eri alueilla kuitenkin muuttua nopeasti, Haavisto lisäsi. Sudanin taisteluissa on kuollut satoja ihmisiä, ja tuhansia on loukkaantunut.
Sudanin sotilashallinnon valtataistelu ryöstäytyi aseelliseksi yhteenotoksi viikko sitten. Osapuolina ovat kenraali Abdel Fattah al-Burhanin johtama Sudanin armeija ja kenraali Mohamed Hamdan Dagalon johtama puolisotilaallinen RSF.
Khartumin lentokentän ollessa suljettu on Sudaniin jäänyt loukkoon tuhansia useiden eri maiden kansalaisia.
Khartumissa on yhä loukussa arviolta 1 500 EU-kansalaista. EU:n virkahenkilö kertoi perjantaina, että evakuointioperaatio vaatisi kolmen päivän tulitauon.
Saudi-Arabia onnistui evakuoimaan yli 150 eri maan kansalaista
Tulitauot eivät kuitenkaan ole pitäneet. Osapuolet ilmoittivat viimeisimmästä tulitauosta perjantaina muslimien id al-fitr -juhlan ajaksi sekä humanitaarisen avun kulun mahdollistamiseksi.
Tämä kolmaskin tulitaukoyritys kuitenkin epäonnistui, kun Khartumissa alkoi jälleen tulitus lauantaiaamuna.
Maasta onnistuttiin tänään kuitenkin evakuoimaan joitain ulkomaalaisia. Ensimmäisenä kansalaisiaan evakuoi Saudi-Arabia, joka haki Sudanista meriteitse Jeddaan yli 150 omaa sekä liittolaismaidensa kansalaista lauantaina.
Saudi-Arabian ulkoministeriön mukaan sen evakuoimien ihmisten joukossa oli muiden muassa eri arabivaltioiden, kuten Qatarin, Tunisian ja Egyptin kansalaisia sekä pakistanilaisia, intialaisia, kanadalaisia ja filippiiniläisiä. Heistä osa oli diplomaatteja ja kansainvälisissä tehtävissä toimivia viranomaisia, Saudi-Arabia kertoi.
Evakuoidut kuljetettiin Jeddaan maan merivoimien laivoilla Punaisenmeren yli Port Sudanin kaupungista.
BBC: Sudanin armeija luvannut evakuoida Britannian, Yhdysvaltojen, Ranskan sekä Kiinan kansalaisia
Sudanin armeija on luvannut tänään evakuoida maasta neljän eri maan kansalaisia, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.
BBC:n mukaan Sudanin armeija on julkaissut lausunnon, jossa se lupaa evakuoida maasta Britannian, Yhdysvaltojen, Ranskan sekä Kiinan diplomaatteja sekä kansalaisia. Armeijaa johtava kenraali Abdel Fattah al-Burhan lupaa lausunnossa, että heidät evakuoidaan lentoteitse Sudanin armeijan omilla kuljetuskoneilla tulevien tuntien aikana.
Sudanin armeija taistelee parhaillaan RSF-joukkoja vastaan. On epäselvää, kuinka luvatut evakuoinnit voidaan järjestää turvallisesti.
Pääkaupungin Khartumin lentokenttä on suljettu, ja perjantaina julistetun tulitauon kariuduttua on Khartumin keskustassa tänään käyty kiivaita taisteluita, kertoo BBC.
Ruotsissa halutaan asevoimien auttavan evakuoinneissa
Ruotsissa hallitus haluaa asevoimiensa auttavan mahdollisessa evakuointioperaation toteuttamisessa Sudanista, kertoi TT-uutistoimisto lauantaina. Asiasta kertoivat ulkoministeri Tobias Billström ja puolustusministeri Pål Jonson kertoivat tiedotustilaisuudessa.
TT:n mukaan asiasta odotetaan päätöstä sunnuntaina, mutta mahdollisen evakuoinnin toteuttamisen ajankohdasta ei ole sen mukaan tietoa.
”Meidät on vain hylätty tänne”
Espanjan puolustusministeri on sanonut lähettävänsä kuusi lentokonetta lähistölle Djiboutiin Itä-Afrikan itäosassa espanjalaisten ja muiden maiden kansalaisten evakuointeja varten, BBC kertoi.
Monia ulkomaalaisia tilanteen epävarmuus on huolestuttanut. Khartumista BBC:lle puhunut brittinainen arvosteli tiukasti omaa hallitustaan kansalaisten jättämisestä pimentoon evakuoinneista sekä suunnittelun puutteesta.
– Ymmärrän, että tilanne on hyvin nopeasti muuttuva, mutta totta puhuen meidät on monella tapaa vain hylätty tänne, nimettömänä puhunut nainen sanoi.
Päivitetty kauttaaltaan kello 22.47.