Ruotsi lähettää sotilaita avustamaan kansalaistensa evakuointia Sudanista – suomalaiset pyritään evakuoimaan yhdessä kumppanimaiden kanssa

Ruotsi lähettää sotilaita avustamaan kansalaistensa evakuointia Sudanista – suomalaiset pyritään evakuoimaan yhdessä kumppanimaiden kanssa

Kuva keskiviikolta, jolloin Khartumin kaupungin yllä leijaili savua taisteluiden jäljiltä.

Kuva keskiviikolta, jolloin Khartumin kaupungin yllä leijaili savua taisteluiden jäljiltä.

Kuva: STRINGER

Ruotsi lähettää sotilaita avustamaan kansalaistensa evakuointia Sudanista, kertoi uutistoimisto TT tänään. Ruotsin parlamentti hyväksyi hallituksen esityksen asiasta.

Afrikan maassa käydään toista viikkoa taisteluja sotilasjohdon kahden kenraalin johtamien joukkojen välillä.

Ruotsin arvioidaan lähettävän Sudaniin noin 150 sotilasta. Valtuutuksen enimmäismäärä on 400.

Hallitus antoi jo keskiviikkona asevoimille valtuutuksen avustaa Khartumin-suurlähetystön henkilöstön evakuoinnissa.

Turvallisuustilanne Sudanissa on kuitenkin se jälkeen heikentynyt. TT:n mukaan mandaattia pidennettiin ja laajennettiin nyt siten, että ruotsalaiset sotilaat saavat käydä noutamassa maan kansalaisia Khartumin lentokentälle ja tarpeen vaatiessa puolustautua aseellisesti matkalla.

TT:n mukaan Sudanin hallitus on suostunut Ruotsin sotilaiden saapumiseen.

Sudanissa on arvioitu olevan satakunta ruotsalaista, mukaan lukien diplomaattitehtävissä olevat.

Auttaako Ranska muiden maiden kansalaisia?

Ranska on alkanut evakuoida kansalaisiaan ja diplomaattista henkilökuntaansa Sudanista.  Ranskan ulkoministeriö ilmoitti aamulla, että se on aloittanut ”nopean evakuointioperaation”.

Ministeriön mukaan myös Euroopan muiden maiden kansalaisia ​​ja ”liittoutuneiden kumppanimaiden” kansalaisia ​​autetaan. Ranskan ulkoministeriö ei täsmentänyt, mitä ulkomaiden kansalaisten auttaminen tarkoittaa.

Muista EU-maista Hollanti ilmoitti tänään aamupäivällä, että se aloittaa kansalaistensa evakuoinnin Sudanista tämän päivän kuluessa. Sudanissa oleville hollantilaisille on ilmoitettu kokoontumispiste evakuointia varten, kertoi nettimedia NL Times.

Myös Turkki ilmoitti sunnuntaina aloittaneensa kansalaistensa evakuoinnin Sudanista.

Useat muut maat ovat sanoneet valmistelevansa kansalaistensa evakuointeja maasta. Sudanin päälentokenttä on tiettävästi kuitenkin pysynyt suljettuna.

Sudanissa on Suomen ulkoministeriön tietojen mukaan yli kymmenen suomalaista. Ulkoministeriön viestintäpäivystyksestä kerrottiin STT:lle tänään, että ministeriö ei kommentoi suomalaisten evakuoinnin operatiivista puolta turvallisuussyistä. Ulkoministeriöstä kuitenkin todettiin, että Suomi pyrkii evakuoimaan kansalaisensa Sudanista yhdessä EU-maiden ja muiden kumppanimaiden kanssa.

Suomella ei ole suurlähetystöä Sudanissa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoi eilen Ylelle, että suomalaiset ovat Sudanissa ”suhteellisesti turvallisessa paikassa” ja että heihin pidetään jatkuvasti yhteyttä.

Biden kiitti lähialueen maita

Kaikki yhdysvaltalaisdiplomaatit ja heidän perheensä on saatu turvallisesti evakuoitua Sudanista sotilaslentokoneella, kertovat useat yhdysvaltalaismediat, muun muassa CNN. Nimettömänä pysytellyt Yhdysvaltain viranomaislähde kertoi, että maan suurlähetystö Sudanin pääkaupungissa Khartumissa on suljettu työntekijöiden lähdettyä.

Tiedon evakuoinnista vahvisti myös Yhdysvaltain presidentti Joe Biden.

– Käskystäni Yhdysvaltain asevoimat toteutti operaation vapauttaakseen Yhdysvaltain hallinnon työntekijät Khartumista, Biden sanoi aikaisin aamulla Suomen aikaa.

Presidentti ilmaisi kiitollisuutensa asevoimien palveluksessa työskenteleville, jotka onnistuivat tuomaan ihmiset kotiin turvallisesti. Hän lisäsi, että Djibouti, Etiopia ja Saudi-Arabia olivat auttaneet operaatiossa.

RSF-joukot sanovat auttaneensa evakuoinnissa

Sudanin RSF-joukot kertoivat aiemmin auttavansa yhdysvaltalaisjoukkoja maan suurlähetystön evakuoinnissa väkivallan keskelle jääneessä pääkaupunki Khartumissa. Kenraali Mohamed Hamdan Dagalon johtama puolisotilaallinen ryhmä kertoi asiasta Twitterissä.

Ryhmä sanoi koordinoineensa Yhdysvaltojen kanssa pelastusoperaation, jossa kuuden lentokoneen avulla evakuoidaan diplomaatteja ja heidän perheitään sunnuntaiaamuna.

RSF vannoi tekevänsä yhteistyötä diplomaattisen operaation kanssa ja lupasi tarjota suojaa ja varmistaa ihmisten turvallisen paluun kotimaihinsa. Aiemmin ryhmä on sanonut olevansa ”osittain” valmis avaamaan ”kaikki” Sudanin lentokentät ulkomaiden kansalaisten evakuoimiseksi.

Uutistoimisto AFP ei ole pystynyt varmistamaan, mitkä kaikki lentokentät ovat RSF-ryhmän hallinnassa.

RSF-joukot ovat taistelleet toista viikkoa kenraali Abdel Fattah al-Burhanin johtamaa Sudanin armeijaa vastaan. Konfliktissa on kuollut jo satoja ihmisiä ja tuhansia on haavoittunut.

Kello 14.24: Lisätty maininta Turkin evakuoinneista.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *