Ukrainan erikoisjoukot käyttävät iskuissa legendaarista taisteluhelikopteria – ”Venäläiskalustoon verrattuna se

Ukrainan erikoisjoukot käyttävät iskuissa legendaarista taisteluhelikopteria – ”Venäläiskalustoon verrattuna se

Ukrainan sotilastiedustelun erikoisjoukot käyttävät maan ainoaa Lockheed Martin/Sikorsky UH-60 Black Hawk -kuljetushelikopteria taisteluoperaatioissa, kertoo tiedustelu verkkosivuillaan.

Helikopterimiehistöjen aiempi kokemus on neuvostovalmisteisesta Mil Mi-8- ja Mi-24-kalustosta, ja niihin verrattuna Black Hawk on parempi laite lähestulkoon kautta linjan, Ukraina kertoo.

”Helikopteri vakuuttaa luotettavuudellaan, käytön yksinkertaisuudella sekä selviytymiskyvyllään”, kommentoi nimettömänä pysyttelevä lentomekaanikko.

LUE MYÖS

”Lensimme Black Hawkilla jo ensimmäisenä päivänä; istuimme vain alas ja ryhdyimme toimeen”, lentäjä toteaa.

Mi-8:aan verrattuna Black Hawk on merkittävästi liikehtimiskykyisempi ja lentää nopeammin.

Yhdysvaltalaisen ABC-kanavan toimittaja Ian Pannellille ukrainalainen helikopteripilotti muotoili asian hieman toisin.

”Lentäjän mukaan venäläiskalustoon verrattuna se on kuin Maserati vastaan rekka-auto. Helikopteri tuo lisää joustavuutta, se kykenee kuljettamaan enemmän joukkoja, ja helikopteriin nouseminen sekä siitä poistuminen on paljon helpompaa”, Pannell raportoi Ukrainasta.

Ukrainan tiedotteessa todetaan, että kahdentoista hengen taistelijajoukko kykenee poistumaan kopterista ja toinen nousemaan siihen 3-4 sekunnissa.

Kehuissa voi osin olla kyse myös strategisesta viestinnästä: Yhdysvallat ei ole suoraan suostunut myymään Black Hawk -kalustoa Ukrainalle, ja Ukrainan ainoa kopteriyksilö onkin ostettu yksityiseltä Ace Aeronauticsilta, ilmeisesti alkuvuodesta. Sen sijaan ainakin alunperin Afganistanin ilmavoimille kuulunutta Mi-17-kalustoa (Mi-8:n vientiversio) Yhdysvallat on jo Ukrainaan lähettänyt.

Neuvostokalustoa. Ukrainan kansalliskaartin Mi-8-helikopteri syyskuussa 2019. Maxym Marusenko

Ukrainainalainen helikopterilentäjä ”Maestro” painottaakin, että maa kykenisi operoimaan suurella joukolla länsikoptereita.

”Voisimme helposti vastaanottaa satakunta Black Hawkia, noin 50 Apache-taistelukopteria sekä noin 40-60 Chinook-rahtikopteria.”

Asiasta kirjoittavan The Driven mukaan näyttäisi siltä, että kopteriyksilöön ei ole asennettu esimerkiksi omasuojajärjestelmää tai aseistusta. Lisäksi Black Hawk ei ole suoraan verrattavissa Mi-8- tai Mi-24-kalustoon. Yhdysvaltain asevoimat on aiemmin todennut, että vanhemmat Black Hawk -variantit häviävät Mi-8:lle ainakin maksimikuorman sekä korkean lämpötilan ja matalan ilmanpaineen olosuhteiden suorituskyvyn suhteen.

Mikä?

Sikorsky UH-60 Black Hawk

Miehistö 4 henkeä

Ulkoinen kantokyky (nostokoukun avulla) 4 080 kg

Tyhjäpaino 5 675 kg

Maksimi lentoonlähtöpaino 9 980 kg

Tyypillinen matkalentonopeus 280 km/h

Nousukyky (7 600 kg, 1200 m korkeudessa, 35 °C) 470 m/min

(Variantti UH-60M)

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *