Ukrainan asevoimat: Polttoainevaraston palo Krimillä oli osa vastahyökkäyksen valmisteluja

Ukrainan asevoimat: Polttoainevaraston palo Krimillä oli osa vastahyökkäyksen valmisteluja

Krimin niemimaalla eilen riehunut tulipalo oli osa Ukrainan vastahyökkäyksen valmistelua. Kuvassa Ukrainan joukkoja kuvattuna aiemmin tänä vuonna.

Krimin niemimaalla eilen riehunut tulipalo oli osa Ukrainan vastahyökkäyksen valmistelua. Kuvassa Ukrainan joukkoja kuvattuna aiemmin tänä vuonna.

Kuva: OLEG PETRASYUK

Ukrainan asevoimien mukaan polttoainevaraston lauantainen tulipalo Krimin niemimaalla oli osa Ukrainan vastahyökkäyksen valmisteluja. Asiasta kertoivat sunnuntaina ukrainalaislehdet Kyiv Independent ja Ukrainska Pravda.

– Tämä on valmistelua kaikkien odottamaa täysimittaista hyökkäystä varten, asevoimien eteläisen armeijakunnan tiedottaja Natalia Humeniuk sanoi.

Sevastopolissa Krimillä oli lauantaina tulessa noin tuhannen neliömetrin suuruinen alue. Krimin miehityshallintoon kuuluva Sevastopolin kuvernööri Mihail Razvozhajev sanoi palon aiheutuneen lennokki-iskusta. Kuvernöörin mukaan palo saatiin sammutettua ilman henkilövahinkoja.

Ukrainan on odotettu lähiaikoina aloittavan vastahyökkäyksen, jossa se pyrkisi valtaamaan takaisin Venäjän hallinnassa olevia alueitaan.

Brittitiedustelu: Venäjä yrittää palauttaa kuria

Venäjän armeijan komentajat yrittävät palauttaa kuria joukkoihinsa eristämällä rikkeisiin syyllistyneet sotilaat maahan kaivettuihin poteroihin, jotka on peitetty metalliverkoilla, kertoi Britannian puolustusministeriö sunnuntaisessa tilannekatsauksessaan.

Puolustusministeriön mukaan zindaniksi kutsuttua rangaistustapaa on käytetty muun muassa juopottelusta ja palvelussopimuksestaan luistamisesta syytettyjä sotilaita vastaan.

Ukrainan sodan alkuvaiheissa komentajat suhtautuivat verrattain löyhäkätisesti kuriin ja antoivat muun muassa sotimisesta kieltäytyvien palata vähin äänin kotiin.

Venäjän armeijan kurinpalautus on Britannian puolustusministeriön mukaan ollut käynnissä elokuusta lähtien ja varsinkin sen jälkeen, kun kenraali Valeri Gerasimovista tuli joukkojen komentaja tammikuussa.

Miljoonien ukrainalaisten toimeentulo romahtanut

Venäjän aloitettua hyökkäyssotansa Ukrainassa yli seitsemän miljoonaa ukrainalaisia on pudonnut köyhyysrajan alapuolelle, kertoi brittilehti Guardian.

Maailmanpankin tuoreen raportin mukaan köyhyydessä elävien ihmisten määrä nousi Ukrainassa viime vuonna 5,5 prosentista 24,2 prosenttiin. Loppuvuodesta 2022 työttömyys Ukrainassa oli epävirallisten laskelmien mukaan 36 prosentissa, ja inflaatio oli noussut 26,6 prosenttiin.

Maailmanpankin Itä-Euroopan aluejohtaja Arup Banerji on varoittanut, että yhä useampi ukrainalainen saattaa jatkossa pudota köyhyysrajan alapuolelle.

Guardianin mukaan lisääntynyt työttömyys ja kohonneet elinkustannukset ovat saaneet monet ukrainalaiset panttaamaan puhelimiaan ja muita laitteitaan panttilainaamoihin jotta tulisivat toimeen.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *