Miten lapsia pitäisi suojella verkossa? E-urheilijat mukana lakiuudistuksen pohdinnassa

Miten lapsia pitäisi suojella verkossa? E-urheilijat mukana lakiuudistuksen pohdinnassa

Kuvaohjelmalain uudistuksen yhteydessä täsmennetään myös digitaalisia pelejä koskevia säädöksiä. Tarkoituksena on säilyttää keskeiset lasten suojelemisen keinot.

Suomen elektronisen urheilun liitto SEUL oli mukana lain uudistustarpeita selvittäneessä opetus- ja kulttuuriministeriön alaisessa työryhmässä.

Kuvaohjelmalaissa säädetään elokuvien, televisio-ohjelmien, digitaalisten pelien ja muiden vastaavien audiovisuaalisten sisältöjen tarjoamista koskevista rajoituksista lasten suojelemiseksi.

Uudistustarve heräsi mediaympäristön muutoksista, kuten tilausohjelmapalveluiden ja videonjakoalustapalveluiden tarjonnan kasvusta, digitaalisten pelien ja pelaamisen lisääntymisestä ja monimuotoistumisesta sekä median käytön siirtymisestä paljolti henkilökohtaisille laitteille. Sisällön kulutus verkkopalveluissa fyysisten tallenteiden katselun sijaan on kasvanut voimakkaasti, mikä tuo haasteita sekä suomalaiselle yritystoiminnalle että lasten huoltajille ja kasvattajille.

Perheet käyttävät yhä enemmän Suomen rajojen ulkopuolella toimivia sisältöpalveluja verkossa. Niiden ei tarvitse noudattaa suomalaisia ikärajamerkintöjä tai televisiolähetysten esitysaikarajoituksia.

Työryhmä esittää raportissaan selvennyksiä ja teknisiä parannuksia kuvaohjelmalain ymmärrettävyyteen ja tarkennuksia digitaalisten pelien ja pelitoiminnan määritelmiin sekä säännösten soveltamisen selkiyttämistä.

Työryhmä pohti ikärajojen sitovuutta ja suositusluontoisuutta. Lasten suojelu puoltaa ikärajojen sitovuutta, kun taas yritysmaailman peräänkuuluttama sääntelyn keventäminen, yksinkertaistaminen ja teknologianeutraalisuus puoltavat suositusikärajoja.

LUE MYÖS

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *