Pääministeri Marin ei rikkonut lakia Hornet-kommenteillaan, oikeuskansleri linjasi

Pääministeri Marin ei rikkonut lakia Hornet-kommenteillaan, oikeuskansleri linjasi

Oikeuskanslerin maanantaisen päätöksen mukaan pääministeri Sanna Marin (sd.) ei syyllistynyt lainvastaiseen toimintaan keskusteltuaan Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa Hornet-hävittäjien mahdollisesta luovuttamisesta Ukrainaan.

Marin aiheutti maaliskuussa kohun väläyttämällä tuolloisen Kiovan vierailunsa aikana, että Suomessa voitaisiin keskustella käytöstä poistuvien Hornet-hävittäjien luovuttamisesta Ukrainalle.

Presidentti Sauli Niinistö kertoi pian Marinin ja Zelenskyin tapaamisen jälkeen, ettei Hornet-hävittäjien luovuttamisesta Ukrainalle oltu etukäteen keskusteltu.

Myös puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kertoi, ettei hän ollut tiennyt etukäteen Marinin aikeista puhua asiasta Kiovassa.

Oikeuskanslerinvirastoon saapuneissa kanteluissa arvosteltiin pääministerin ylittäneen toimivaltansa neuvotellessaan hävittäjien mahdollisesta luovuttamisesta Ukrainalle ilman, että asiasta olisi Suomessa käyty ulko- ja turvallisuuspoliittista keskustelua.

Oikeuskanslerin mukaan Marin ei ollut kuitenkaan antanut lupauksia tai sitoumuksia asiassa. Marin oli sen sijaan nimenomaisesti todennut, ettei hän voi tehdä Hornet-hävittäjiä koskevaa päätöstä.

Ei aihetta toimenpiteisiin

Myöskään Marinin tuolloisessa lehdistötilaisuudessa antamat hävittäjiä koskevat kommentit eivät oikeuskanslerin mukaan antaneet aihetta laillisuusvalvonnallisiin toimenpiteisiin.

Lehdistötilaisuudessa Marin vastasi kysymykseen tehokkaamman aseistuksen, kuten hävittäjien, mahdollisesta lähettämisestä Ukrainaan.

– Kyllä me voimme mielestäni käydä keskustelua myös (käytöstä poistuvien) Hornetien osalta, olisiko niitä mahdollista Ukrainaan luovuttaa ja millaista koulutusta se tarvitsisi rinnalle, Marin kommentoi tuolloin.

Oikeuskanslerin mukaan Marin oli lehdistötilaisuudessakin todennut, että mitään päätöksiä hävittäjiä koskevassa asiassa ei ollut tehty.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *