Alle 18-vuotiaana psykoosiin sairastuneiden ennuste on samaa tasoa muihin mielenterveyden häiriöihin sairastuneiden kanssa.
Vanhempana, 18–22 vuoden iässä sairastuneiden ennuste on heikompi, selviää Oulun yliopiston tuoreesta väitöstutkimuksesta.
Skitsofreniassa ja muissa psykoosisairauksissa ammatillinen ennuste on heikoin kaikista mielenterveyden häiriöistä ja vain harva sairastunut palaa työelämään.
Skitsofrenian perusteella myönnetyltä työkyvyttömyyseläkkeeltä on kuitenkin mahdollista palata työelämään, tutkimuksesta selviää. Muissa psykoosisairauksissa ammatillinen ennuste on hieman skitsofreniaa parempi.
Skitsofreniaa sairastavilla naimisissa olo, myöhempi sairauden puhkeamisikä, viimeisimmän työkyvyttömyyseläkkeen lyhyempi kesto ja parempi koulumenestys olivat yhteydessä työelämään palaamiseen.
Muissa psykooseissa taas lasten saaminen ja viimeisimmän työkyvyttömyyseläkkeen lyhyempi kesto ennustivat työmarkkinoille palaamista.
– Skitsofreniaa ja muita psykooseja sairastavien henkilöiden työkyvyn parantamiseksi tarvitaan vahvempia tukitoimia ja esimerkiksi erilaisten työhön palaamista tukevien interventioiden kehittämistä, väittelijä Tuomas Majuri summaa.
– Myös aiheeseen liittyvää tutkimusta tarvitaan lisää, ja niissä huomiota tulisi suunnata myös sairastuneen omille näkemyksille.
Lääketieteen lisensiaatti Tuomas Majuri väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 12. toukokuuta. Väitöskirjatutkimuksessa Ammatillinen ja muu ennuste skitsofreniassa ja muissa psykooseissatutkittiin vuosien 1966 ja 1986 syntymäkohortteja, joissa tutkittavia on seurattu raskausajalta lähtien. Tietoja kerättiin kyselytutkimuksista sekä pitkäaikaisista rekisteriaineistoista.