Vili Lehdonvirta toivoo, että digialan käsityöläiset ja talonpojat nousisivat kapinaan

Vili Lehdonvirta toivoo, että digialan käsityöläiset ja talonpojat nousisivat kapinaan

Vili Lehdonvirta, 42

TYÖ talous­sosiologian ja digitaalisen yhteiskuntatutkimuksen professori Oxford Internet Institutessa

KOULUTUS talous­sosiologian tohtori Turun kauppakorkeakoulusta

URA pelikehittäjä Jippii Mobile Entertainment 2000–2003, tutkijana muun muassa HIIT:illä sekä Wasedan ja Tokion yliopistoissa, vieraileva tutkija ja apulaisjohtaja ICC­Labsilla London School of Economicsissa 2012–2013, neuvon­antaja Maailmanpankki 2007–2013, perustaja Amimaru 2011–2018, Oxford Internet Institute 2013–

HARRASTUKSET karate, pelaaminen

Maailman digitaaliset kauppapaikat ratkaisevat enemmän riitatapauksia kuin kaikki tuomioistuimet yhteensä. Teknologiajättien omistamat alustat suojelevat meitä verkossa monenlaisilta haitoilta, kuten tietojen kalastelulta. Verkko olisi paljon vaarallisempi paikka, jos Apple tai Google ei pakottaisi sovelluksiin ja laitteillemme tietoturva­paikkauksia.

”Turvallisuus on hyvin olennainen valtioiden tarjoama toiminto, jota teknologiajätit tarjoavat verkkomaailmassa. Ne ovat silti yksityisiä yrityksiä, jotka eivät ole edesvastuussa meille kyberkansalaisille ja jotka joskus väärinkäyttävät valtaansa. Ne voivat suosia itseään tai kyniä niin paljon tuottoja digi­taloudesta kuin voivat”, Oxfordin yliopiston taloussosiologian professori Vili Lehdonvirta sanoo.

Lehdonvirta on nähnyt, tehnyt ja tutkinut digitaalista maailmaa monelta kantilta. Ennen tutkijanuraa hän työskenteli pelikoodarina Jippiillä ja ehti nähdä menoa ja meininkiä it-kuplan vuosina. Väitöskirjassaan hän tutki verkkopelien ja virtuaalimaailmojen talouksia ja siirtyi sitten oikean maailman digi­talouksien pariin.

Urallaan hän on ehtinyt toimia niin Maailmanpankin kuin EU:n työryhmien neuvonantajana siinä, miten verkkoa kannattaisi kehittää, jotta sen alkuaikojen lupaus demokratisoivasta vaikutuksesta voisi kukoistaa.

”Vietän paljon aikaa verkossa ja atk:n äärellä. Haluaisin nähdä internetin olevan positiivinen asia yhteiskunnalle. Nyt kehitetään instituutioita ja mekanismeja uuden maailmanjärjestyksen luomiseksi.”

Haastattelussa Lehdonvirta kommentoi mm. digitaalisen talouden muuttumista netin varhaisaikoihin verrattuna, suurten alustajättien nousua, hajautettuja alustoja, sitä miksi hän ei usko kryptoliberalismiin sekä sitä, miten sisällöntuottajien olisi noustava kapinaan läänitysruhtinaita vastaan kuten varhaismodernin ajan taiteilijat ja kauppiaat.

Tämä on lyhennelmä pitkästä haastattelusta, joka on tarkoitettu vain Tivin tilaajille. Voit lukea koko artikkelin täältä.

LUE MYÖS

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *