Siperia opetti: Fortumin Venäjän-matka päättyy, omistusten koko 1,7 miljardin kirjanpitoarvo kirjataan alas

Siperia opetti: Fortumin Venäjän-matka päättyy, omistusten koko 1,7 miljardin kirjanpitoarvo kirjataan alas

Venäjän liiketoiminta jää Fortumin osalta historiaan.

Venäjän liiketoiminta jää Fortumin osalta historiaan.

Kuva: fortum

Fortum kirjaa alas Venäjän liiketoimintansa koko 1,7 miljardin kirjanpitoarvon vuoden toisella neljänneksellä. Venäjän viranomaiset ottivat Fortumin omaisuuden Venäjällä haltuunsa viime kuussa ja erottivat yhtiön venäläisen tytäryhtiön toimitusjohtajan.

Fortum lopettaa samalla Venäjän toimintojen konsolidoinnin, eli ei enää jatkossa käsittele niitä osana yhtiön tulosta ja tasetta vaan luokittelee ne lopetetuksi toiminnoksi.

Toimitusjohtaja Markus Rauramo totesi, että Fortum on investoinut Venäjälle vuodesta 2008 alkaen kaikkiaan noin kuusi miljardia euroa, mihin sisältyvät sekä hankinnat että investoinnit maassa.

– Kun lasketaan Venäjän toimintojen hankintaan tehty investointi, saadut osingot ja nettorahoituserät, Fortumille tuleva nettokassatappio ja Venäjän taipaleemme hinta on yhteensä noin 2 miljardia euroa, Rauramo summasi tiedotteessa.

Venäjän liiketoiminta jää nyt Fortumin osalta historiaan. Fortum yritti Venäjän hyökkäyssodan johdosta jo viime keväästä alkaen myydä omistuksiaan, mutta kaupat eivät edenneet, vaikka kiinnostuneita ostajia oli useita sekä Venäjällä että muualla.

Tilanne kärjistyi, kun Venäjän viranomaiset ottivat liiketoiminnot itselleen presidentti Vladimir Putinin asetuksella. Fortum on esittänyt kaappauksesta virallisen vastalauseensa ja pitää Venäjän toimia räikeästi kansainvälisen oikeuden ja investointisuojan vastaisina.

Fortum omistaa edelleen virallisesti Venäjän tytäryhtiönsä osakkeet, mutta on menettänyt kaiken vaikutusvaltansa yhtiöön.

– Toisella neljänneksellä suljemme kirjat Venäjän liiketoimintojen osalta lopullisesti. Merkittävistä alaskirjauksista huolimatta taloudellinen asemamme on edelleen vakaa. Keväästä 2022 lähtien Venäjä ei ole ollut osa Fortumin tulevaisuutta, Rauramo vakuutti.

Tiedotustilaisuudessa Rauramo lisäsi, että Fortum aikoo puolustaa oikeuksiaan oikeusteitse sekä Venäjällä että ulkomailla. Venäjän perusteluita, että haltuunotto oli välttämätön energiahuollon suojelemiseksi, Rauramo luonnehti verukkeiksi.

Pörssikurssi plussalle

Fortum kertoi samalla, että sen vertailukelpoinen liikevoitto oli tammi-maaliskuussa 784 miljoonaa euroa, kun se vuosi sitten oli 388 miljoonaa. Liikevaihto nousi 2,55 miljardiin oltuaan vuotta aiemmin 2,16 miljardia.

Rauramon mukaan Fortumin tulosta kohensi sähkön hinnan nousu. Yhtiön saama hinta sähköstä nousi noin neljästä sentistä kilowattitunnilta 8,5 senttiin. Fortum suojaa myymänsä sähkön hinnat vuosiksi eteenpäin, minkä takia talven hintapiikki ei vaikuttanut myyntihintoihin.

Pörssissä reaktio tulokseen ja ennalta jo odotettuun alaskirjaukseen oli positiivinen. Fortumin kurssi ponnahti ensin yli kolme prosenttia ja oli iltapäivällä vielä noin prosentin nousussa.

Rauramon mukaan yhtiön taloudellinen asema raportointikauden lopussa oli vakaa. Yhtiö maksoi takaisin siltarahoituslainasta nostetun 350 miljoonan euron lainan ja perui Solidiumin myöntämän 2,35 miljardin euron luoton. Luottoluokittajat Standard & Poor’s ja Fitch ovat vahvistaneet Fortumin pitkän aikavälin luottoluokituksen tasolle BBB ja muuttaneet näkymät vakaiksi.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *