Orpo pitää kehitysyhteistyön supistusta selvänä

Orpo pitää kehitysyhteistyön supistusta selvänä

Hallituksen muodostaja Petteri Orpo (kok.) pitää selvänä, että kehitysyhteistyön rahoitusta supistetaan. Se, kuinka paljon ja millaisella jaksotuksella se tapahtuu, on Orpon mukaan pöydällä oleva kysymys.

– Se on yksi niistä aiheista, joista kaikkein eniten tällä hetkellä puhutaan ja koetetaan löytää tasapainoa puolueiden välillä, Orpo sanoi maanantaina toimittajille.

Kehitysyhteistyön mahdollisimman laaja leikkaaminen on ollut käynnissä olevissa hallitusneuvotteluissa perussuomalaisten tavoite. Sen sijaan RKP on pitänyt kiinni sen kansainvälisestä tavoitteesta.

Kehitysyhteistyöhön on budjetoitu tälle vuodelle lähes 1,2 miljardia euroa. Se vastaa 0,42:ta prosenttia Suomen bruttokansantulosta, kun kansainvälinen tavoite on 0,7 prosenttia.

Kolmas viikko käyntiin

Maanantaina alkoi hallitusneuvotteluiden kolmas viikko. Orpo sanoi aamulla odottavansa tältä viikolta erityistä etenemistä hallitusneuvotteluissa. Puheenjohtajanelikko arvioi keskiviikkona, missä neuvotteluissa mennään.

Päivän päätteeksi kuulumisia ei vielä ollut. Orpolla ei ollut iltapäivällä pidetyssä tiedotustilaisuudessa omaa kerrottavaa, vaan hän pelkästään vastasi toimittajien esittämiin kysymyksiin.

Orpo ei halunnut vastata kysymykseen siitä, miten kokoomus suhtautuu polttoaineiden jakeluvelvoitteen kohtaloon. Hän piti sitä yhtenä neuvotteluiden haastavimmista kysymyksistä.

– Sen takia mielelläni en sen enempää kokoomuksen kuin muiden puolueiden positioita siihen lähde availemaan, Orpo sanoi.

Väistyvä hallitus alensi velvoitetta väliaikaisesti energiakriisin vuoksi mutta sopi samalla sen korvaavasta, roimasta nostosta ensi vuoden alussa.

Velvoitteen on arvioitu nostavan bensiinin ja dieselin pumppuhintoja useilla kymmenillä senteillä. Velvoitteella pyritään vähentämään liikenteen ilmastopäästöjä.

Perussuomalaiset on ajanut velvoitteen alentamista EU:n minimitasolle.

Nelikon arvio keskiviikkona

Perussuomalaisten entisen puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan kehitysyhteistyörahojen leikkaamisesta ei ole vielä sopua. Hän kuitenkin sanoi melko laajan näkemyksen olevan, ettei kehitysyhteistyötä voi jättää leikkausten ulkopuolelle.

– Se, minkä kokoisista leikkauksista puhutaan, jää nähtäväksi.

Myös Halla-aho arvioi, että tämän viikon lopulla ollaan viisaampia neuvotteluiden etenemisestä.

Orpo toisti tavoitteensa siitä, että hallitusohjelma olisi valmis mielellään kesäkuun alkupuolella, mutta viimeistään juhannuksena. Neuvotteluissa kestäisi tällöin pidempään kuin Antti Rinteellä (sd.) neljä vuotta sitten.

Hallitusohjelmasta neuvottelevat kokoomus, perussuomalaiset, RKP ja kristillisdemokraatit.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *