Pelson vankilamurhasta tuomittu mies pahoinpiteli puolisoaan ja lastaan – tuomittiin yli kolmeksi vuodeksi vankeuteen

Pelson vankilamurhasta tuomittu mies pahoinpiteli puolisoaan ja lastaan – tuomittiin yli kolmeksi vuodeksi vankeuteen

Pelson vankilamurhasta aikoinaan tuomittu nelikymppinen mies tuomittiin keskiviikkona vankeuteen puolisoonsa ja lapseensa kohdistuneesta väkivallasta.

Rikokset tapahtuivat tammikuussa. Mies kiisti oikeudessa syytteet.

Syyttäjä vaati miehelle rangaistusta muun muassa tapon yrityksestä. Syyttäjän mukaan mies tarttui naista kurkusta, työnsi tämän seinää vasten ja uhkasi viiltää kurkun auki.

Nainen oli saanut kätensä kaulansa suojaksi, eikä puukko osunut kaulaan vaan sormeen.

Pirkanmaan käräjäoikeuden mukaan kaulaan kohdistuneet veitsen lyönnit ovat lähtökohtaisesti hengenvaarallisia ja tämä puhuu sen puolesta, että miehen tarkoitus oli tappaa nainen.

Asiassa jäi oikeuden mukaan kuitenkin epäselväksi, oliko isku kohdistunut kohti naisen suojaamatonta kaulaa vai oliko nainen jo ennättänyt nostaa kätensä eteen.

– Asia on surmaamisaikomuksen osalta jäänyt selvittämättä ja se on ratkaistava vastaajan eduksi, käräjäoikeus totesi.

Näin se hylkäsi ensisijaisen syytteen tapon yrityksestä ja tuomitsi miehen lievemmästä törkeästä pahoinpitelystä.

Oikeuden mukaan mies oli aiemmin tammikuussa kohdistanut väkivaltaa naiseen ja lapseensa. Hän oli muun muassa lyönyt ja potkinut naista, retuuttanut tätä hiuksista ja nostanut tämän kurkusta pitäen ilmaan. Lisäksi hän oli lyönyt pientä lastaan mailalla.

Mies oli vapautunut ehdonalaiseen noin puolta vuotta aiemmin

Oikeus otti kantaa väitteisiin, joiden mukaan naisen kertomusta olisi sen muuttumisen takia pidettävä epäluotettavana.

Oikeuden mukaan naisen kertomus säilyi keskeisiltä osiltaan muuttumattomana. Se totesi perheväkivaltatapauksissa olevan ymmärrettävää, että väkivallan uhri voi aluksi haluta suojella väkivallan tekijää.

– Perheen sisäiseen väkivaltaan liittyvissä tapauksissa tällaista toimintaa voidaan pitää tavanomaisena ja myös inhimillisesti ymmärrettävänä, eikä sen voi katsoa merkittävästi heikentävän (uhrin) myöhemmin esitutkinnassa ja pääkäsittelyssä kertoman luotettavuutta.

Syyttäjä vaati myös naiselle rangaistusta mieheen kohdistuneesta väkivallasta. Oikeuden mukaan teko jäi kuitenkin näyttämättä, ja naisen syyte hylättiin.

Oikeus tuomitsi Toni Kristian Heikkilän, 43, kolmen vuoden ja kolmen kuukauden vankeusrangaistukseen muun muassa kolmesta pahoinpitelystä ja törkeästä pahoinpitelystä. Rangaistuksessa on määrätty täytäntöön aiempi jäännösrangaistus.

Heikkilä oli vapautunut ehdonalaiseen viime vuoden elokuussa, eli noin puoli vuotta ennen perheeseen kohdistuneita väkivallantekoja.

Heikkilä tuomittiin vuonna 2005 Oulun käräjäoikeudessa elinkautiseen vankeusrangaistukseen.

Hän ja toinen mies murhasivat Pelson vankilassa vanginvartijan ja vahingoittivat hengenvaarallisesti kirveskurssin opettajaa karatessaan vankilasta. Opettaja jäi eloon mutta sai erittäin vaikeat vammat.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *