Hyvästi mökkeily? Testissä 230 000 euron matkailuauto

Hyvästi mökkeily? Testissä 230 000 euron matkailuauto

Modernilla matkailuautolla neljän vuodenajan lomailu käy varsin vaivattomaksi. Silkaksi ylellisyydeksi loma-, tai vaikka etätyöviikko vaihtuu Carthago E Linen kaltaisella luksusmatkaajalla. Totuttu hotellihuoneeseen sulloutuminen alkaa pian vaikuttaa vajaalta ajatukselta, suhauttaessa suoraan laskettelurinteestä nahkaverhoilluille nojatuoleille, ja luodessa silmäyksen illallista lupailevien designbaarikaapin ja kaasu-uunin suuntaan.

Keittiön ja ledivalaistuksessaan kirkkaana kimmeltävän kylpyhuoneosaston takana häämöttää maittavat yöunet kahdelle tai kolmelle takaava makuuosasto, jonka voi eristää liukuovilla.

Ajan tasalla. Ohjaamon hallintalaitteet ovat tuttuja Mercedes-Benzin uusia henkilöautoja tai Sprinteriä käyttäneille. Niko Rouhiainen

Matkailuajoneuvot ovat koronakurituksen jäljiltä ennätyssuosittuja. Vuonna 2022 Suomessa ensirekisteröitiin 2 249 uutta matkailuajoneuvoa. Vaikka rekisteröintien määrä oli pienempi vuoden 2021 poikkeuslukuihin verrattuna, kokonaisuudessaan toimialalla menee hyvin.

Matkailuautot ovat nykyään vaunuja suositumpia, sillä enää noin yksi kolmesta ensirekisteröinnistä kohdistuu matkailuvaunuihin.

LUE MYÖS:

Niko Rouhiainen

Merkittävin alaa painava murhe ovat kohonneet polttoainekustannukset. 600 kilometrin koeajomme diesel-kustannukset painuivat noin 12 litran keskikulutuksella 147 euroon. Pari yötä Himoksen talvikaravaanialueella maksoi 110 euroa, josta käytetyn sähkön osuus oli rapsakat 39 euroa.

Laskutilaakin riittää. Keittiö on erittäin asiallinen ja toimiva. Niko Rouhiainen

Carthagon matkailulinereiden ykkösosaamisaluetta ovat laadukkaan ylelliset sisätilat. Matkustus ja oleskeluviihtyvyyteen onkin panostettu vähintään tarpeeksi.

Autoa voi varustella sisältä eri tavoin, mutta parhaiten kahdelle elämästä nautiskelevalle aikuiselle sopivassa koeajokonversiossa oleskelualueen nahkasohvilla kelpaa köllötellä. Ja ruokailla poikkeuksellisen toimivassa keittiössä valmistettuja aterioita. Suuri jääkaappipakastin, reilut laskutilat sekä erittäin asiallinen kaasuliesi ja -uuni innostavat oikeasti kokkailuun puolivalmiin sijaan.

Kirkas valaistus ja kunnon kylppäri lisäävät ylellistä tunnelmaa. Autosta on saatavilla saarekevuoteellinen malli, joka on selvästi koeajettua ylevämpi. Osastoja voi sulkea toisistaan liukuovilla. Niko Rouhiainen

E Linen tapauksessa invertteri, kolme 230 voltin pistorasiaa ja oma satelliittiantenni mahdollistavat etätyöskentely-yhteydet myös sivistyksen rajamailla, verkkojen kuulumattomissa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Koeajon aikana autossa oleskeltiin, etätyöskenneltiin ja lomailtiin kuusi kevättalvista vuorokautta hieman vaihtuvilla kokoonpanoilla. Talvimukavuuksiin kuuluvat täysautomaattinen ilmastointilaite, kaasulla ja sähköllä toimiva lämmintä vettä lattian alla kierrättävä keskuslämmitys, hyvä eristys ja lämpimissä tiloissa olevat vesisäiliöt. Kaikki valaisu, ajovaloja myöten, toimii kirkkailla ja vähän kuluttavilla ledeillä.

Laskettelukeskus on tyypillinen talvikaravaanarikohde. Esimerkiksi kuvan vasemmassa laidassa oleva Himoksen Länsirinteiden karavaanialue on käytössä vain talvisin. Niko Rouhiainen

Maahantuojan mukaan autolla pärjää talvikelissäkin kolmesta viiteen vuorokautta luonnon helmassa, vailla maasähköjä. Kokeilimme kolmea, jolloin akut alkoivat painua latausta kaipaavalle tasolle.

FAKTA

Carthago Chic E-Line Mercedes-Benz 61 XL LE

Mikä: Matkailuauto, Mercedes-Benzin alustarakenne, voimansiirto ja moottori. 2–4 vuodepaikkaa, henkilömäärä 4–5.

Voimalinja: 170 hv 2,2-litrainen turbodiesel, 9-portainen automaattivaihteisto, etuveto

Mitat: (pxlxk) 8,75 x 2,27 x 3,11 m, akseliväli 4,34 mm, omamassa 4285 kg, kokonaismassa 5500 kg, vetomassa 1600 kg, raikasvesisäiliö 235 l, harmaavesisäiliö 185 l, 2 x 80 Ah akkua, 2 x 11 kg kaasupulloa.

Hinta: Koeajoauto 228 800 euroa

Carthago on hiljattain siirtynyt suosituimmissa malleissaan Fiat Ducaton alustaratkaisuista Mercedeksen Sprinteriin. Tämä on jämäköittänyt myös ajo-ominaisuuksia.

Näin suuren matkailuauton ajaminen onkin hieman vaativampaa puuhaa. Tilanteiden herrana pysymisessä avittaa peruutuskamerajärjestelmä, sekä Mercedeksen laadukas ajoavustinpaketti, johon kuuluu esimerkiksi aktiiviset etäisyys- ja jarrutusavustimet.

Etuvedon sijaan autoon kyllä kaipaisi neli- tai takavetoa – talviliukkailla jo lähes tasaisella parkkipaikallakin meinattiin jäädä kiinni.

Peileistä näkee hyvin. Peruutuksissa auttavat kaksi kameranäkymää. Kuljettajan tunnelmat seilaavat jossain valtamerilaivan kapteenin näkymistä haaveilevan unelmaosastolla. Niko RouhiainenNiko RouhiainenKaikki kyytiin. 1,32 metriä korkeaan takatalliin mahtuu vaikka moottoripyörä tai pari polkupyörää. Autossa on huimasti säilytystilaa ruumaosaston lisäksi sisäkaapeissa. Niko Rouhiainen
Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *