VR hankkii lähijunayksiköitä sveitsiläiseltä Stadlerilta – ”Lähiliikennealuetta on mahdollista laajentaa esimerkiksi Turun ja Oulun alueille”

VR hankkii lähijunayksiköitä sveitsiläiseltä Stadlerilta – ”Lähiliikennealuetta on mahdollista laajentaa esimerkiksi Turun ja Oulun alueille”

VR hankkii sveitsiläiseltä Stadlerilta 20 lähijunayksikköä. Arkistokuva.

VR hankkii sveitsiläiseltä Stadlerilta 20 lähijunayksikköä. Arkistokuva.

Kuva: com.pic. / Mauri Ratilainen

VR hankkii 20 lähijunayksikköä sveitsiläiseltä Stadlerilta, VR kertoo tiedotteessaan.

Junat tulevat liikennekäyttöön keväästä 2026 alkaen. Hankinnassa on optio tilata 50 junaa lisää. Kalustohankinnan arvo ilman optiota on noin 250 miljoonaa euroa.

Uudet junat liikennöivät linjoilla D, R, T, Z ja M, joissa käytetään tällä hetkellä vuosina 1999–2005 käyttöön otettua Sm4-kalustoa. Suurin osa Sm4-junista siirtyy VR:n vanhemman Sm2-lähijunakaluston tilalle muille reiteille.

Lisätilausoptioiden ansiosta VR pystyy vastaamaan alueellisen junaliikenteen kysynnän kasvuun. Esimerkiksi loppukesästä Tampereen alueella lisättiin M-junavuoroja.

VR:n toimitusjohtaja Elisa Markula kertoo tiedotteessa, että uusia reittejä voidaan perustaa alueille, joissa se on lipputuloilla kannattavaa tai joihin valtio ja kunnat haluavat hankkia ympäristöystävällistä lähiliikennettä.

– Lähiliikennealuetta on mahdollista laajentaa esimerkiksi Turun ja Oulun alueille sekä Helsingin ja Hangon välille, kunhan kyseisen rataosan sähköistys valmistuu, Markula sanoo.

Tiedotteen mukaan uudet junat ovat 50 prosenttia energiatehokkaampia VR:n nykyiseen lähijunakalustoon verrattuna. Sveitsiläisjunien sisustus on muokattavissa tarpeen mukaan: esimerkiksi pyöräpaikkojen määrää voi kasvattaa kesäksi.

– Olemme määritelleet uusien junien ominaisuuksia kuunnellen asiakkaiden toiveita ja osallistaen henkilöstöämme. Haluamme parantaa asiakas- ja työntekijäkokemusta, Markula kertoo.

VR:llä on aiempaa kokemusta Stadlerin junien käytöstä, kun se aloitti liikennöinnin pääkaupunkiseudun HSL-liikenteessä yhtiön FLIRT Sm5 -sähkömoottorijunilla.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *