Valtion omistama liikenteenohjausyhtiö Fintraffic aloittaa lennonvarmistusta koskevat muutosneuvottelut.
Fintraffic tiedottaa suunnittelevansa etälennonjohtoa Oulun, Ivalon, Kittilän, Kuusamon, Maarianhaminan, Turun ja Vaasan lentokentille.
Fintrafficin mukaan etälennonjohto mahdollistaisi lennonjohtopalveluiden tuottamisen yhdestä työpisteestä useammalle lentoasemalle silloin, kun palveluille on kysyntää.
Muutosneuvottelujen jälkeen yhtiössä päätetään järjestelmähankintakilpailutuksesta. Jos järjestelmähankintakilpailutus käynnistetään ja etälennonjohtohanke toteutuu, se tulisi käyttöön vuosien 2025–2027 aikana.
Lennonvarmistuspalveluita tuottava Fintraffic sanoo lentoliikenteen kohdanneen haasteita viime vuosien pandemian ja Ukrainan sodan myötä. Yhtiö sanoo vähäliikenteisten lentoasemien tilanteen olevan erityisen vaikea.
MROT-nimellä (Multi Remote Operating Tower) kulkeva etälennonjohtohanke parantaisi yhtiön mukaan lennonjohdon varautumiskykyä ja alentaisi palvelutuotannon kustannuksia.
Mikähän on oikeasti kustannus/hyöty tästä muutoksesta? Toki maailma kehittyy, mutta kuinka suuren osan paikallinen lennonjohtopalvelu tekee lento-operaattorin kustannuksista. Siellä lentoasemalla pitää kuitenkin olla paikallinen kunnossapito, turvatarkastukset yms. henkilöt, vaikka lennonjohtopalvelu annettaisiinkin muualta. Oulussa taitaa myös ilmavoimat harjoitella aika usein ja silloin ei etäpalvelu mahdollisesti enää riitä. Jos lennonjohtopalvelu kustantaa nyt alle 30% kaikista kustannuksista, lienee etämaailmassa säätö olla 10% luokkaa. Vasta kun muutkin paikalliset palvelut (henkilöt) voidaan siirtää etätöihin, alkaa syntymään säästöjä. Lisäksi jonkun pitäisi maksaa nuo alun suuret investointikustannukset. Toki jos lennetäänkin sähkölentokoneella, niin se ei tarvitse enää mitään maksettuja palveluita (eikös sitä näin myydä?)