Edward Snowden elänyt jo 10 vuotta maanpaossa: “En kadu mitään”

Edward Snowden elänyt jo 10 vuotta maanpaossa: “En kadu mitään”

Kymmenen vuotta sitten Edward Snowden paljasti journalisteille, miten Yhdysvaltain ja Iso-Britannian tiedustelupalvelut valvovat kansalaisia laaja-alaisesti. Nykyiseen tilanteeseen verrattuna vuoden 2013 vakoilu oli kuitenkin lastenleikkiä.

”Teknologiasta on tullut valtavan vaikutusvaltaista. Jos ajatellaan vuonna 2013 nähtyjä asioita ja nykypäivän hallitusten kyvykkyyksiä, 2013 näyttää lasten leikiltä”, Snowden sanoo The Guardianin tuoreessa haastattelussa.

Hallitusten ja suurten teknologiayhtiöiden lisäksi Snowden on huolissaan kaupallisesti saatavilla olevista valvontakameroista, kasvojentunnistusteknologiasta, tekoälystä ja Pegasuksen kaltaisista vakoiluohjelmista.

”Luotimme, ettei hallitus pettäisi meitä. Mutta niin se juuri teki. Luotimme, etteivät teknologiayhtiöt käyttäisi meitä hyväkseen. Mutta niin ne juuri tekivät. Tätä tulee tapahtumaan uudelleen, koska se on vallan luonne”, Snowden sanoo.

The Guardian oli The Washington Postin kanssa ensimmäisiä lehtiä, jotka julkaisivat Snowdenin paljastamia tietoja vuosikymmen sitten. Snowden on pysynyt yhteyksissä juttuja kirjoittaneiden toimittajien kanssa kaikki nämä vuodet, vaikka on itse vähentänyt julkisia esiintymisiään ajan myötä. Osaltaan tähän vaikuttaa perhe-elämä, sillä Snowdenilla ja hänen vaimollaan on nyt kaksi lasta.

Snowden on asunut jo vuodesta 2013 asti Venäjällä paettuaan maahan Hongkongista, jossa hän asui paljastukset tehdessään. Miehen nykyinen asuinpaikka on herättänyt paheksuntaa, etenkin Venäjän hyökkäyssodan alettua, mutta se on todennäköisesti ainut tapa välttää joutumasta vankilaan Yhdysvalloissa. Viime vuonna Snowdenille myönnettiin myös Venäjän kansalaisuus.

”En kadu mitään”, Snowden sanoo Guardianin haastattelussa.

Positiivistakin kehitystä on tapahtunut vuosien aikana. Snowden pitää esimerkiksi päästä päähän salauksen yleistymistä hyvänä asiana. Hänen mukaansa teknologiayhtiöt olivat ensin häpeissään NSA-paljastusten tultua ilmi. Myöhemmin häpeä muuttui raivoksi, mikä sai yhtiöt salaamaan käyttäjien viestiliikennettä vuosia alkuperäistä suunnitelmaa nopeammin.

Myös Yhdysvaltain ja Iso-Britannian tiedustelupalvelut ovat myöntäneet Snowdenin paljastuksista olleen hyötyä. Tästä huolimatta ne ovat sitä mieltä, että paljastuksista koitui enemmän haittaa. Lisäksi tiedustelupalvelut ovat kritisoineet Snowdenia ja journalisteja siitä, ettei aiheesta kirjoitetuissa jutuissa kiinnitetty huomiota Kiinan ja Venäjän toimiin.

LUE MYÖS

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *