OpenAI-yhtiön ChatGPT-tekoälyn saa kirjoittamaan tekstiä monista aiheista, mutta se ei ole erityisen vahvoilla huumorin ja vitsikkyyden luomisessa. Tekoäly nimittäin kertoo tutkitusti lähinnä parinkymmenen vitsin kokoelmaa kerta toisensa jälkeen.
ChatGPT:n humoristisuutta tutkivat saksalaiset Sophie Jentzsch ja Kristian Kersting. Tutkimuksen aiheena oli sen edellinen versio 3.5, mutta kaksikko aikoo jatkossa analysoida myös nykyisen 4-version kykyjä.
Ars Technica -sivuston mukaan tutkimuksessa havaittiin, että kun ChatGPT:tä pyydettiin tuhat kertaa kertomaan vitsi tai useampi, se kertoi neljää vitsiä kutakin yli sata kertaa. Internetissä oli jo aiemmin naureskeltu ChatGPT:n taipumukselle kertoa tiettyä tomaattiaiheista vitsiä, ja se olikin testituloksissa toiseksi yleisin vitsi.
ChatGPT kertoi kokeilujen aikana myös joitakin uniikkeja vitsejä. Nämä kuitenkin olivat lähinnä yhdistelmiä sen kertomista muista vitseistä, eikä niissä aina ollut järkeä.
Jentzsch ja Kersting testasivat myös ChatGPT:n kykyä selittää vitsien ideoita ja sitä, miksi jokin vitsi on hauska. Yleisimmät omat vitsinsä se osasi selittää hyvin, mutta harvinaisempien juttujensa kanssa sen analyysit menivät pahasti metsään.
Kokeilujensa perusteella tutkijakaksikko totesi, että ChatGPT tunnistaa vitsit vitseiksi pitkälti tiettyjen ominaisuuksien perusteella. Tällaisia ovat ainakin lauserakenne ja sanaleikit.