Pelastuslaitos: Juhannuskokot jäänevät tänä vuonna sytyttämättä – tulen käsittelyssä muistettava nämä seikat

Pelastuslaitos: Juhannuskokot jäänevät tänä vuonna sytyttämättä – tulen käsittelyssä muistettava nämä seikat

Juhannuskokkoja ei näillä näkymin saa sytyttää metsäpalovaroitusten takia.

Juhannuskokkoja ei näillä näkymin saa sytyttää metsäpalovaroitusten takia.

Kuva: Vesa Joensuu

Juhannuksen säät näyttävät tällä hetkellä lämpimiltä, mikä tarkoittaa varovaisuutta juhannuskokkojen polttamiseen.

Pohjois-Pohjanmaalla on tällä hetkellä voimassa metsä- ja ruohikkopalovaroituksia, jotka jatkunevat juhannukseen asti, jos sää ei muutu merkittävästi. Kokkoja ei siis saisi näillä näkymin sytyttää.

Juhannuskokkojen sytyttämistä harkitsevan pitää selvittää voimassa olevat varoitukset, muistuttaa Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitos tiedotteessa. Kokkoja ei saa sytyttää, jos alueella on voimassa metsä- tai ruohikkopalovaroitus.

Kokko sytytettävä varovasti

Jos sää muuttuu olennaisesti ennen juhannusta ja metsä- ja ruohikkopalovaroitukset poistuvat, kokkoja saa polttaa. Tulta on siinäkin tapauksessa käsiteltävä varovasti.

Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitos muistuttaa, että juhannuskokon polttamiselle täytyy olla maanomistajan lupa. Lisäksi alueilla voi olla avotulen teon muualla kuin sille merkityllä paikalla kieltäviä ympäristönsuojelumääräyksiä.

Juhannuskokolla tunnelmoivien on syytä huomioida kokon sijainti. Kokkoa ei tule sytyttää liian lähelle rakennuksia kipinöiden tai tulen karkaamisen riskin vuoksi.

Suurehkon kokon etäisyyden metsään tai rakennuksiin olisi hyvä olla vähintään 50 metriä. Lisäksi kokko pitäisi sytyttää rannan läheisyyteen palamattomalle maalle. Polttopaikan voi myös kastella ennen kokon sytyttämistä.

Myös savuhaitat pitää ottaa huomioon. Tulen sytyttäjä on korvausvelvollinen mahdollisista savun aiheuttamista haitoista. Kokon polttaja on vastuussa siitä, ettei kokosta aiheudu vaaraa muille. Hän vastaa myös kokon sammutuksesta, palamisjätteiden käsittelystä ja mahdollisista vahingoista.

Juhannuskokkoon ei voi nakata mitä tahansa, vaan vain käsittelemättömän puun, oksien ja risujen polttaminen on sallittua. Sytykkeeksi kelpaa esimerkiksi paperi tai heinä. Bensaa tai muuta herkästi syttyvää nestettä ei missään tapauksessa pidä käyttää sytykkeenä.

Kokosta voi ilmoittaa pelastuslaitokselle

Juhannuskokkoa suunnittelevat voivat tehdä kokosta ilmoituksen pelastuslaitokselle sähköisen ilmoituslomakkeen avulla. Hätäkeskus ei ota vastaan ilmoitusta kokosta.

Pelastuslaitos kehottaa kokonpolttajia huolehtimaan, ettei kokosta tehtäisi aiheettomia hätäilmoituksia. Tämän välttämiseksi kannattaa rajoittaa polton kokoa ja polttamalla kuivaa ja hyvin palavaa puuta, joka ei savua. Lähistön asukkaille voi myös ilmoittaa kokosta.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *