Sanomalehtijätti haastoi Googlen oikeuteen – vakava syytös mainosmarkkinoiden häiritsemisestä

Sanomalehtijätti haastoi Googlen oikeuteen – vakava syytös mainosmarkkinoiden häiritsemisestä

Yhdysvaltain suurin sanomalehtien kustantaja Gannett on haastanut Googlen oikeuteen monopolistisesta toiminnasta mainosmarkkinoilla. Manhattanilaiseen oikeusistuimeen jätetyssä kanteessa sanotaan, että Googlen markkina-asema pakottaa kustantajat myymään yhtiölle halpaa mainostilaa.

Asiasta uutisoivat muun muassa Reuters ja Associated Press. Gannettin mukaan tilanne tuo Googlelle suuria voittoja ja pienentää dramaattisesti kustantajien ja kilpailevien yhtiöiden mainosliikevaihtoa.

”Digitaalinen mainonta on digitalouden elinehto. Kustantajat eivät voi investoida uutistoimituksiinsa ilman vapaata ja reilua kilpailua digitaalisesta mainostilasta”, Gannettin toimitusjohtaja Mike Reed sanoo USA Todayssa julkaistussa kirjoituksessaan.

Googlen mainosliiketoimintaa johtava Dan Taylor kutsuu Gannettin väitteitä vääriksi. Hänen mukaansa kustantajilla on valinnanvaraa mainosteknologioissa, ja he saavat pitää suurimman osan liikevaihdosta Googlen kanssa toimiessaan.

Emoyhtiö Alphabetin liikevaihdosta jopa 80 prosenttia tulee verkkomainonnasta. Summat ovat suuria, sillä Googlen mainosliikevaihto ylitti 224 miljardia dollaria vuonna 2022. Se muodostaa myös leijonanosan Alphabetin 60 miljardin dollarin voitoista.

LUE MYÖS

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *