Kiina vakoilee Yhdysvaltoja vain reilun 100 km päässä Floridasta –

Kiina vakoilee Yhdysvaltoja vain reilun 100 km päässä Floridasta –

Presidentti Donald Trumpin hallinto seurasi kiinalaisten Huawein ja ZTE:n työntekijöitä, jotka vierailivat Kiinan tiedusteluasemiksi epäillyissä rakennuksissa Kuubassa. Trumpin hallinto oli jo aiemmin epäillyt, että kiinalaiset televiestintäyhtiöt osallistuivat Kiinan tiedustelun kehittämiseen kommunistijohtoisella saarella.

Huawein ja ZTE:n työntekijöiden roolista kertovat nimettömät lähteet The Wall Street Journalille. Kumpikaan yhtiöistä ei valmista suoraan salakuunteluun tarkoitettuja laitteita, mutta molemmat valmistavat palvelimia ja verkkolaitteita, joiden kautta dataa voidaan siirtää Kiinaan. Kuubassa sijaitsevien epäiltyjen tiedusteluasemien sanotaan keskittyvän juuri elektroniseen vakoiluun ja salakuunteluun.

Huawei kiisti jyrkästi väitteet työntekijöidensä roolista tiedustelutoiminnassa kutsuen niitä perättömiksi. ZTE ei vastannut WSJ:n kommenttipyyntöön.

Yhdysvaltojen mukaan Kiinalla on ollut ainakin neljä tiedusteluasemaa Kuubassa vuodesta 2019 saakka. Lisäksi maat suunnittelevat perustavansa sotilaskoulutukseen keskittyvän tukikohdan saaren pohjoisrannikolle.

LUE MYÖS:

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken otti tiedusteluasemat puheeksi vieraillessaan Pekingissä kesäkuussa, kertoo Financial Times. Blinken ei kertonut kiinalaisten vastausta julkisuuteen, mutta sanoi Yhdysvaltojen olevan tilanteesta hyvin huolissaan. Myös Valkoisen talon tiedottaja John Kirby on painottanut, että Kiina kehittää tiedustelukyvykkyyksiään läntisellä pallonpuoliskollaan käyttäen apunaan suhteitaan Kuubaan.

Reutersin toimittaja vieraili Havannan eteläpuolella sijaitsevassa Bejucalin kylässä, jossa yksi signaalitiedusteluasemista Yhdysvaltojen mukaan sijaitsee. Kylästä on vain 187 kilometrin matka Floridan Key Westiin.

Bejucalissa säilytettiin aikoinaan Neuvostoliiton ydinkärkiä, mikä johti Kuuban ohjuskriisiin vuonna 1962. Alue on ympäröity piikkilangalla ja tiheän puuston välistä pilkottaa suuria lautasantenneja. Kyläläiset eivät tuntuneet tietävän alueella tapahtuvasta toiminnasta juuri mitään, mutta kertoivat kylässä liikkuvan huhuja alueella tapahtuvasta toiminnasta.

Kiinan ulkoministeriö on kiistänyt harjoittavansa tiedustelutoimintaa Kuubassa. Presidentti Miguel Díaz-Canelin johtama Kuuban kommunistihallitus on aiemmin kutsunut väitteitä tiedustelutoiminnasta Yhdysvaltojen sepitteeksi, jota käytetään perusteena vuosikymmeniä jatkuneen kauppasaarron ylläpitämiseksi.

LUE MYÖS

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *