Israelin puolustusvoimat kertoo päättäneensä operaationsa Länsirannalla – käytti kyynelkaasua iskussa sairaalaan

Israelin puolustusvoimat kertoo päättäneensä operaationsa Länsirannalla – käytti kyynelkaasua iskussa sairaalaan

Palestiinalaisia miehiä matkalla töihin Israelin puolelle, odottamassa rajanylityspaikalla Länsirannan alueella.

Palestiinalaisia miehiä matkalla töihin Israelin puolelle, odottamassa rajanylityspaikalla Länsirannan alueella.

Kuva: ATEF SAFADI

Israel on päättänyt operaationsa Länsirannalla, kertoo Israelin puolustusvoimat Haaretz-lehden mukaan.

Israelin puolustusvoimien tiedottajan mukaan kaikki israelilaissotilaat ovat nyt vetäytyneet Länsirannalla sijaitsevasta pakolaisleiristä Jeninissä, jonne Israel hyökkäsi maanantaina.

Palestiinalaisten terveysministeriön mukaan ainakin 12 palestiinalaista kuoli operaatiossa. Israelin asevoimien mukaan operaation yhteydessä sai surmansa myös yksi israelilaissotilas, jonka kerrottiin kuolleen tulituksessa Jenin pakolaisleirillä.

Operaation on arvioitu olleen mittavimpia Länsirannalla kahteen vuosikymmeneen, ja siihen osallistui satoja israelilaissotilaita. Asevoimat tekivät lennokki-iskuja ja puskutraktorit repivät katuja kappaleiksi.

Palestiinalaiskuolonuhrien määrä ylitti selvästi Israelin Jeniniin kaksi viikkoa sitten tekemän hyökkäyksen, jossa kuoli seitsemän ihmistä.

Israelin asevoimat kertoi jo myöhään tiistaina, että israelilaisjoukot olivat alkaneet vetäytyä pakolaisleiristä.

Israelin asevoimien mukaan Jeninin tiheästi asuttuun pakolaisleiriin keskittynyt ”terrorismin vastaisen operaation” tarkoituksena oli takavarikoida aseita ja rikkoa leiriin liittyvää ”turvasatamamentaliteettia”.

– Emme anna Jeninin palata terrorismin turvakaupungiksi, Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi vieraillessaan Jeninin lähellä sijaitsevassa sotilastukikohdassa yleisradioyhtiö BBC:n mukaan

Israel kertoi torjuneensa raketti-iskuja

Varhain keskiviikkona asevoimat puolestaan sanoi, että Gazan kaistaleelta oli ammuttu viisi rakettia Israelia kohti. Asevoimien mukaan ilmapuolustusjärjestelmä oli torjunut raketit onnistuneesti.

Päministeri Netanyahu vieraili Jeninin pakolaisleirin läheisellä sotilastukikohdalla. Hän vannoi Israelin tekevän vastaavanlaisia iskuja Jeniniin myös tulevaisuudessa.

Päministeri Netanyahu vieraili Jeninin pakolaisleirin läheisellä sotilastukikohdalla. Hän vannoi Israelin tekevän vastaavanlaisia iskuja Jeniniin myös tulevaisuudessa.

Kuva: SHIR TOREM / POOL

Yksikään ryhmittymä ei ole ilmoittanut olleensa raketti-iskujen taustalla.

Muutama tunti Israelin raportoimien iskujen jälkeen maan asevoimat ilmoitti tehneensä ilmaiskuja Gazaan vastauksena raketti-iskuihin. Palestiinalaisen turvallisuuslähteen mukaan Israelin ilmaiskut osuivat islamistiryhmä Hamasin sotilaskohteeseen Gazan pohjoisosassa, mutta tapahtuneesta ei ollut aiheutunut henkilövahinkoja.

Lisäksi Israelissa ainakin seitsemän ihmistä sai vammoja auton ajettua väkijoukkoon Tel Avivin kaupungissa tiistaina. Poliisin mukaan auton kuljettajan uskotaan ajaneen tahallaan kohti jalankulkijoita kauppakadulla. Kuljettaja nousi tämän jälkeen autosta ja puukotti siviilejä terävällä esineellä, poliisi sanoi.

Poliisipäällikkö Yaakov Shabtain mukaan ohi kulkenut, asetta kantanut siviili ampui hyökkääjän kuoliaaksi. Poliisipäällikkö kutsui Länsirannalta kotoisin ollutta kuljettajaa terroristiksi.

Islamistiryhmä Hamas ylisti hyökkäystä ja kutsui sitä ensivastaukseksi Israelin asevoimien tekemään iskuun Länsirannalla.

– Se, joka luulee, että tällainen hyökkäys estää meitä jatkamasta taisteluamme terrorismia vastaan, on väärässä, Netanjahu sanoi BBC:n mukaan.

”Avoin sota jeniniläisiä vastaan”

Lääkärit ilman rajoja -järjestö tuomitsi israelilaisjoukkojen toimet, koska nämä olivat käyttäneet kyynelkaasua Khalil Suleimanin sairaalassa Jeninissä. Järjestön mukaan tällaista toimintaa ei voida hyväksyä.

Palestiinalaisten terveysministeri Mai al-Kaila sen sijaan syytti Israelin asevoimia palestiinalaisia kohti ampumisesta jeniniläissairaalan pihalla.

– Israelin aggressio saavutti huippunsa tänä iltapäivänä, kun kansalaisia kohti ammuttiin Jeninin sairaalan pihalla, ministeri sanoi toimittajille.

Ministerin mukaan ampumisessa sairaalan pihalla haavoittui kolme ihmistä, joista kaksi vakavasti. Al-Kailan mukaan israelilaisjoukot olivat tunkeutuneet myös Ibn Sinan sairaalaan.

– Vaarallisinta on se, mitä tapahtui leirillä, missä ei ole sähköä, ei vettä, eikä teitä niille, joiden tarvitsee mennä sairaalaan, Jeninin pormestari Nidal Abu Saleh sanoi AFP:lle.

Palestiinalaisten ulkoministeriö kutsui hyökkäyksiä ”avoimeksi sodaksi Jeninin kansaa vastaan”.

Jeninin varakuvernöörin mukaan noin 3 000 palestiinalaista on paennut Jeninin pakolaisleiriltä sen jälkeen, kun Israelin asevoimat aloitti operaationsa. Pakolaisleirillä on asunut noin 18 000 palestiinalaista.

YK vaatii loppua väkivaltaisuuksille

YK tuomitsi väkivaltaisuudet niin Jeninissä kuin Tel Avivissakin.

– Tappaminen, vammauttaminen ja omaisuuden tuhoaminen on lopetettava, YK:n ihmisoikeuspäällikkö Volker Turk sanoi.

Yhdysvallat puolestaan sanoi, että sen liittolaisella Israelilla on oikeus ”puolustaa kansaansa — terroristiryhmiä vastaan”. Samalla Yhdysvallat vaati kuitenkin siviilien suojelemista.

Israel on miehittänyt Länsirantaa vuonna 1967 käydystä kuuden päivän sodasta lähtien. Itä-Jerusalemia lukuun ottamatta alueella asuu nyt noin 490 000 israelilaista siirtokunnissa, joita pidetään kansainvälisen oikeuden mukaan laittomina.

Omaa itsenäistä valtiotaan halajavat palestiinalaiset haluavat Israelin vetäytyvän kaikilta vuonna 1967 valtaamiltaan alueilta ja hajottavan kaikki israelilaisten siirtokunnat.

Pääministeri Netanjahu on kuitenkin luvannut ”vahvistaa siirtokuntia” eikä ole ilmaissut kiinnostusta rauhanneuvottelujen elvyttämiseen. Neuvottelut ovat olleet karilla jo vuodesta 2014.

Alkuvuoden aikana väkivaltaisuuksissa on kuollut lähes 200 palestiinalaista, yli 20 israelilaista, yksi ukrainalainen ja yksi italialainen. Asia selviää uutistoimisto AFP:n laskelmista, jotka se on koostanut konfliktin kummankin osapuolen virallisista lähteistä.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *