Oululaislähtöinen kirjailija Miki Liukkonen on kuollut

Oululaislähtöinen kirjailija Miki Liukkonen on kuollut

-

Kuva: Jukka-Pekka Moilanen/ arkisto

Oululaissyntyinen kirjailija Miki Liukkonen on kuollut. Asiasta kertoo kustannusyhtiö WSOY.

Liukkonen menehtyi 4. heinäkuuta Helsingissä. Hän oli syntynyt vuonna 1989.

Hän ehti kirjailijaurallaan kirjoittaa kolme runokokoelmaa, viisi romaania ja aikuisille kirjoitetun kuvakirjan.

Liukkonen kirjoitti Oulun Madetojan musiikkilukiosta ylioppilaaksi vuonna 2009. Samana vuonna hän voitti J. H. Erkon kirjoituskilpailun.

Hänen ensimmäinen runokokoelmansa Valkoisia runoja ilmestyi vuonna 2011. Esikoisteos oli Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkintoehdokkaana ja vuonna 2012 Liukkonen sai Oulun kirjailijaseuran Nuori Pakkala -kirjallisuuspalkinnon.

Liukkosen vuonna 2017 ilmestynyt O saavutti useita palkintoehdokkuuksia ja sitä kehuttiin kritiikeissä. O oli muun muassa kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaana.

Liukkonen kertoi vuonna 2017 saaneensa inspiraation O:n kirjoittamiseen jouduttuaan sairaalaan vatsahaavan vuoksi. Hän sairastui vatsahaavaan nopeasti esikoiskirjansa julkaisemisen jälkeen vuonna 2013 kirjoitettuaan kirjaa kellon ympäri kahvin ja tupakan voimalla.

Liukkosen kanssa samaan huoneeseen tuotiin romanimies, joka oli pyörtynyt. Pian huone oli täynnä tämän sukulaisia.

– He väittivät, että tämä romaniherra oli pyörtynyt, koska hän oli raviradalla töissä ja häntä oli alkanut huimata, kun hän oli seurannut hevosten juoksevan ympyrää, Liukkonen kuvaili tuolloin.

Hän sanoi tallentaneensa keskusteluja ja miettineensä, miten voisi jalostaa aihetta. O:ssa oli aineksia myös jatkuvasti vähän vinossa olleesta lampunvarjostimesta. Kaikkiaan O:n kirjoittaminen koostui Liukkosen mukaan kaikenlaisista aasinsilloista.

Vuonna 2017 hän kertoi, että J. H. Erkon kirjoituskilpailun voitto oli suuri sysäys hänen kirjailijanuralleen. Toinen merkittävä tekijä oli hänen äitinsä kuolema.

Menestys ei tehnyt onnelliseksi

Liukkonen kertoi Kalevalle vuonna 2019 antamassaan haastattelussa, että aikoi pitää O:n valmistumisen jälkeen pidemmän tauon kirjoittamisesta. Toisin kuitenkin kävi, sillä hän aloitti toisen kirjan kirjoittamisen vain kolme viikkoa O:n valmistumisen jälkeen.

– Se on varmaan rauhattomin projekti, minkä olen tehnyt, vaikka kirjan pitäisi kertoa tylsyydestä, Liukkonen kuvaili Hiljaisuuden mestari -teostaan.

Hän kertoi tuolloin myös siitä, miten O:n menestys ei tehnyt häntä onnelliseksi, mikä oli hänelle kova pala.

Liukkonen kertoi kohdanneensa tuolloin elämänsä synkimmän jakson, jonka aikana hän oli kahdeksan kertaa sairaalassa.

– Tein tyhmiä asioita, join liikaa, olin itsetuhoinen.

Hän kuvaili tuolloin itseään seuraavasti: ”Minulta puuttuu jokin ihokerros. Olen liian herkkä, kaikki on jotenkin liikaa. Siinäpä se oikeastaan on.”

Liukkosen O oli ehdolla kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi. Kuvassa samana vuonna ehdolla olleet Jenni Räinä (vas.), Vesa Ranta, Miki Liukkonen ja Hanna Hauru Kansallisteatterin lavalla ennen palkintoseremonian alkua.

Liukkosen O oli ehdolla kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi. Kuvassa samana vuonna ehdolla olleet Jenni Räinä (vas.), Vesa Ranta, Miki Liukkonen ja Hanna Hauru Kansallisteatterin lavalla ennen palkintoseremonian alkua.

Kuva: Pekka Sipola/ arkisto

Vuonna 2020 Liukkonen sai WSOY:n kirjallisuussäätiön tunnustuspalkinnon.

Seuraavana vuonna Liukkoselta ilmestyi romaani Elämä: Esipuhe, joka julkaistiin sekä tavallisena versiona että kirjailijan lyhentämättömänä laitoksena. Elämä: Esipuhe oli Tulenkantaja- ja Botnia-palkintoehdokkaana.

Vuonna 2022 julkaistiin Miki Liukkosen kirjoittama ja Ville Rannan kuvittama Johnny Mitten & Ville-Valle rotkon reunalla.

WSOY:n mukaan syyskuussa 2023 tulee ilmestymään postuumisti romaani Vierastila.

– Miki Liukkonen oli rakas ystäväni, sydämellinen kuuntelija ja mielestäni sukupolvensa lahjakkain kirjailija, jonka kanssa minulla oli ilo tehdä työtä viiden romaanin, kolmen runokirjan ja yhden lastenkirjan parodian verran. Ne elävät vielä kauan, mutta en pysty hyväksymään sitä, että niiden tekijä on poissa, kustannustoimittaja Samuli Knuuti muistelee WSOY:n tiedotteessa.

Miki Liukkonen oli mukana myös The Scenes-yhtyeessä. Kuvassa Liukkonen on toinen oikealta.

Miki Liukkonen oli mukana myös The Scenes-yhtyeessä. Kuvassa Liukkonen on toinen oikealta.

Kuva: Jukka-Pekka Moilanen/ arkisto

Julkaistujen teosten lisäksi Miki Liukkosen runoja on ilmestynyt useissa antologioissa. Hän on myös käsikirjoittanut Tornado-monologinäytelmän.

Liukkonen oli myös kitaristina ja säveltäjänä The Scenes -yhtyeessä, jonka musiikkia on julkaistu studioalbumeina. Miki Liukkosen Sivullinen-televisio-ohjelmaa on ilmestynyt Yleisradion kanavilla kaksi kautta.

Lue myös: Miki Liuk­ko­sen uuden kirjan jul­kai­su siir­tyi, koska hän makasi ma­sen­tu­nee­na kotona ja sai­raa­las­sa: ”Tein tyhmiä asioi­ta, join liikaa, olin it­se­tu­hoi­nen”

Lue myös: Miki Liuk­ko­nen sai esi­kois­ro­maa­nin­sa jälkeen vat­sa­haa­van – sai­raa­las­sa kuultu ro­ma­nien hul­va­ton diag­noo­si sysäsi hänet kir­joit­ta­maan seu­raa­vaa teosta

Fakta

Teokset:

Valkoisia runoja (2011)

Elisabet (2012)

Raivon historia (2015)

Lapset auringon alla (2013)

O (2017)

Hiljaisuuden mestari (2019)

Elämä: esipuhe (2021)

Silvia Classic: Johnny Mitten & Ville-Valle rotkon reunalla (2022)

Vierastila (2023)

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *