Kuvakaappaus Iltalehden sivuilta.
Kuva: Kuvakaappaus Iltalehdestä
Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu Dunja Mijatovic toteaa lausunnossaan, että Iltalehden toimittajaan Ida Erämaahan netissä kohdistunut uhkailu tulisi tutkia ja tuomita selvästi.
Mijatovic sanoo seuranneensa toimittajaan kohdistunutta kampanjaa huolestuneena ja pitävänsä tapausta vakavana.
Hän huomauttaa, että Erämaahan on kohdistunut hänen hallitusta arvostelevan kolumninsa julkaisun jälkeen esimerkiksi uhkauksia fyysisestä ja seksuaalisesta väkivallasta. Lisäksi useat vaaleilla valitut henkilöt ovat pyrkineet kommenteillaan heikentämään hänen mainettaan toimittajana.
Mijatovic toteaa, että kohdistetut yksilöön menevät ja oikeutetun mediakritiikin ylittävät hyökkäykset voivat hiljentää mediaa. Hän huomauttaa myös, että osa Erämaahan kohdistuneista hyökkäyksistä on ollut luonteeltaan seksistisiä ja sukupuolittuneita.
”Vihapuhe ei ole suojattua puhetta”
Ihmisoikeusvaltuutettu Mijatovic korostaa lausunnossaan, ettei vihapuhe ole suojattua puhetta. Siksi esimerkiksi poliitikoilla on hänen mukaansa sekä velvollisuus että vastuu pidättäytyä vihapuheesta ja leimaavasta kielenkäytöstä ja tuomita niiden käyttö yksiselitteisesti.
Hän lisää, että hiljaisuus tai heikot reaktiot asiaan voidaan tulkita sen hyväksymiseksi, mikä saattaa johtaa lisääntyneeseen sanalliseen tai fyysiseen väkivaltaan.
Mijatovic kehottaakin lausunnossaan Suomen viranomaisia tuomitsemaan toimittajaan kohdistuneen kampanjan selvästi, tutkimaan tapauksen ja tarjoamaan Erämaalle hänen tarvitsemaansa apua.
Tapaus on tuomittu laajasti
Tapaukseen on ottanut aiemmin kantaa myös Journalistiliitto. Se kirjoitti maanantaisessa tviitissään, että osa perussuomalaisten ja kokoomuksen poliitikoista on maalittanut Iltalehden toimittajaa ja muistutti hallituspuolueita lehdistönvapauden kunnioittamisesta. Tiistaina liitto keskusteli asiasta kokoomuksen edustajan kanssa.
Päätoimittajien yhdistys (PTY) puolestaan vaati maanantaina julkaisemassaan tiedotteessa journalistien työrauhan puolustamista ja vetosi kaikkiin yhteiskunnallisiin toimijoihin, jotta lehdistönvapautta puolustettaisiin.
Myös Kansainvälinen lehdistöinstituutti (IPI) otti tapaukseen kantaa ja tuomitsi tviitissään Erämaahan kohdistetut uhkaukset väkivallasta.
Maalittamisen tuomitsi omassa tviitissään maanantaina myös yhdysvaltalainen naisjournalisteja tukeva järjestö The Coalition For Women in Journalism (CFWIJ). Järjestö kehotti Suomen hallituksen jäseniä kunnioittamaan lehdistönvapautta.
Tiistaina pääministeri Petteri Orpo (kok.) nosti esiin sananvapauden ja lehdistönvapauden teemoja.
– Meillä on lehdistönvapaus, joka on pyhä, hän sanoi tiedotustilaisuudessa valtioneuvoston edustuskartanossa Königstedtissä Vantaalla.