Huoltovarmuus nostettava ykköseksi – Jäämeren yhteys tärkeämpi kuin tunnin juna

Huoltovarmuus nostettava ykköseksi – Jäämeren yhteys tärkeämpi kuin tunnin juna

Kuohunta hallituksen ministerinimitysten ja erilaisten Twitter-maalitusten ympärillä on peittänyt näkyvistä Pohjois-Suomen tulevaisuuden kannalta oleellisia linjauksia.

Yksi sellainen on hallituksen päätös edistää yksinomaan tunnin junan eli Helsinki–Turku-radan rakentamista. Tunnin junan tieltä lopetettiin Helsingistä Tampereelle kaavaillun aiempaa nopeamman Suomi-radan suunnittelu. Rahat eivät olisi riittäneet molempiin.

Huolestuttavinta kuitenkin on, että koko maan huoltovarmuuden ja turvallisuuden kannalta tärkeä pohjoisen ratayhteys Jäämerelle ei tiettävästi noussut ollenkaan esille ohjelmaa laadittaessa.

Tunnin juna vaikuttaa tässä maailmantilanteessa lyhytnäköiseltä miljardi-investoinnilta. Juna nopeuttaa pendelöintiä kahden väkirikkaan eteläsuomalaisen kaupungin välillä runsaalla puolella tunnilla.

Ajan säästöllä on oma merkityksensä elämänlaadussa, mutta jos vaakakuppiin asetetaan Torniosta Pohjois-Norjan rannikolle vievä Jäämeren rata, niin ollaan kiinni kansallisen kriisikestävyyden ytimessä.

Ratalinja Ruotsin ja Norjan pohjoisosien halki Tromssaan, Skibotniin tai Hammerfestiin tarjoaisi Suomelle vaihtoehtoisen huoltoväylän, jonka arvo havaitaan varsinkin kriisin sattuessa.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *