Nato-huippukokousta isännöivää Liettuaa moukaroidaan kyberhyökkäyksillä – Venäjään liitetty ryhmä otti

Nato-huippukokousta isännöivää Liettuaa moukaroidaan kyberhyökkäyksillä – Venäjään liitetty ryhmä otti

Liettuan pääkaupungissa Vilnassa on nähty kyberhyökkäysten aalto Nato-huippukokouksen aattona. Maanantaina tapahtuneet iskut olivat palvelunestohyökkäyksiä, jotka kaatavat sivustoja ja palveluita, mutta eivät aiheuta pysyvää vahinkoa, kertovat AFP ja Cybernews.

”Parhaillaan maassamme tapahtuu yhä enemmän palvelunestohyökkäyksiä”, Liettuan kyberturvallisuuskeskuksen johtaja Liudas Alisauskas sanoi maanantaina toimittajille.

Palvelunestohyökkäykset kohdistuivat Vilnan paikallishallinnon verkkosivuille, kuten turismiverkkosivulle sekä julkisen liikenteen sovellukseen. Alisauskasin mukaan iskut kohdistuivat palveluihin, joita maahan saapuvat vieraat tarvitsevat.

Maanantaina tapahtuneiden palvelunestohyökkäysten lisäksi maassa tehtiin aiemmin kaksi kyberhyökkäystä, joista toinen kohdistui alueelliseen radioasemaan. Asema hakkeroitiin ja lähetys keskeytettiin Natoon ja Ukrainaan liittyvien Venäjä-mielisten valheiden levittämiseksi. Samanlainen isku kohdistui myös kauppakeskuksen äänentoistojärjestelmään.

Alisauskas muistutti Vilnan asukkaita pysymään valppaina ja suhtautumaan kriittisesti kuulemiinsa tietoihin sekä raportoimaan epäilyttävät havainnot viranomaisille. Hänen mukaansa kyseessä Liettuaan kohdistuneissa kyberiskuissa on aikaisemminkin levitetty valheellista tietoa.

”Instituutioilla on taito vastata tällaisiin hyökkäyksiin, mutta yhteistoiminta yleisön kanssa on kaikkein tehokkain tapa ehkäistä niiden leviämistä”, Alisauskas sanoi.

Cybernewsin mukaan Venäjään liitetty hakkeriryhmä NoName on ottanut vastuun Vilnan paikallishallintoon kohdistuneista palvelunestohyökkäyksistä. Ryhmä on aikaisemmin iskenyt Ukrainassa ja Nato-maissa. Pääasiassa palvelunestohyökkäyksiä tekevän NoNamen iskuja alettiin havaita Venäjän aloitettua hyökkäyssotansa Ukrainassa.

Vilnan Nato-huippukokous järjestetään 11.–12. heinäkuuta. Suomesta kokoukseen osallistuu presidentti Sauli Niinistön johtama delegaatio, johon kuuluvat ulkoministeri Elina Valtonen (kok) sekä puolustusministeri Antti Häkkänen (kok). Eräs kokouksen tärkeimmistä aiheista on keskustella Ukrainan mahdollisesta Nato-jäsenyydestä ja turvatakuista.

LUE MYÖS

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *