Erdogan kommentoi Ruotsin Nato-jäsenyyttä ennen lähtöään Naton huippukokoukseen: ”Avatkaa ensin tie Turkin jäsenyydelle Euroopan unionissa, ja sitten avaamme sen Ruotsille”

Erdogan kommentoi Ruotsin Nato-jäsenyyttä ennen lähtöään Naton huippukokoukseen: ”Avatkaa ensin tie Turkin jäsenyydelle Euroopan unionissa, ja sitten avaamme sen Ruotsille”

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoo, että tukee Ruotsin Nato-jäsenyyttä, jos EU jatkaa pitkään jäissä olleita Turkin EU-jäsenyysneuvotteluja.

– Avatkaa ensin tie Turkin jäsenyydelle Euroopan unionissa, ja sitten avaamme sen Ruotsille, aivan kuten olimme avanneet sen Suomelle, Erdogan sanoi televisioidussa lehdistötilaisuudessa ennen lähtöään Naton huippukokoukseen Liettuan pääkaupunkiin Vilnaan.

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan tapaavat tänään Liettuan Vilnassa sotilasliitto Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin johdolla.

Erdogan kertoi sanoneensa tämän Yhdysvaltain presidentille Joe Bidenille, kun he puhuivat puhelimessa sunnuntaina.

”Turkki on odottanut EU:n etuovella 50 vuotta”

Turkki haki Euroopan unionin edeltäjän Euroopan talousyhteisön jäsenyyttä ensimmäisen kerran vuonna 1987. Se hyväksyttiin EU:n hakijamaaksi vuonna 1999, ja jäsenyysneuvottelut käynnistyivät lokakuussa 2005. Neuvottelut ovat olleet käytännössä jäissä vuodesta 2016 Turkin poliittisen tilanteen takia.

– Haluaisin korostaa yhtä todellisuutta. Turkki on odottanut EU:n etuovella 50 vuotta, Erdogan sanoi.

Lähes kaikki Naton jäsenet ovat EU:n jäseniä, Erdogan totesi.

– Puhun nyt näille maille, jotka ovat panneet Turkin odottamaan yli 50 vuotta, ja puhun heille uudelleen Vilnassa.

Vilnassa avataan Ruotsin Nato-solmua

Tiistaina Vilnassa alkavan Naton huippukokouksen alla pidettävän tapaamisen tavoitteena on avata Ruotsin Nato-jäsenyyteen liittyvää solmua.

Suomi ja Ruotsi jättivät Nato-hakemuksensa yhtä aikaa viime vuoden toukokuussa. Turkki lopetti jumituksensa Suomen ratifioinnin osalta aikaisemmin, ja Suomi pääsi Naton täysjäseneksi huhtikuun alussa. Turkki ja Unkari ovat ainoat Nato-maat, jotka eivät ole ratifioineet Ruotsin jäsenyyttä sotilasliitossa.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *