Ennuste kertoo, milloin pyykinpesu onnistuu halvimmalla – Oulussa kehitetty malli ennakoi sähkön hintaa tuulen ja auringonpaisteen avulla

Ennuste kertoo, milloin pyykinpesu onnistuu halvimmalla – Oulussa kehitetty malli ennakoi sähkön hintaa tuulen ja auringonpaisteen avulla

Tuulisuuden ja auringonpaisteen ennusteita seuraamalla voi nyt säästää sähkölaskun loppusummassa.

Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta löytyvä aurinko- ja tuulivoimaennuste auttaa tavallista sähkönkuluttajaa arvioimaan esimerkiksi sitä, mille päivälle isoja energiankulutusta sisältäviä toimintoja kannattaa keskittää.

– Ennuste ei toki suoraan kerro hintaa, mutta niiden välinen yhteys on voimakas, kertoo Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun professori, BCDC-konsortion johtaja Maria Kopsakangas-Savolainen.

Sovellus auttaa kuluttajia muuttamaan halutessaan toimintaansa ympäristöystävälliseksi.

– Sähköä voi pyrkiä kuluttamaan silloin enemmän, kun tuuli- tai aurinkovoimaa on paljon tarjolla. Silloin tiedetään, että verkossa on vähemmän tuotantoa saastuttavista lähteistä.

Ennuste joka paikkakunnalle kahdeksi päiväksi

Aurinkovoiman tuotantoennuste kertoo auringonpaisteen aurinkovoimalan sähköntuotantona. Sovelluksesta voi valita paikkakuntakohtaisen, tunneittain päivittyvän ennusteen aurinkovoiman tuotannolle kahden seuraavan vuorokauden ajaksi.

Tuulivoiman tuotantoennuste kertoo Suomen tuulivoimaloiden yhteenlasketun sähköntuotannon.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *