Käyttääkö Suomen poliisi pahamaineista ”rikoksia ennustavaa” työkalua? Seura selvitti, KRP

Käyttääkö Suomen poliisi pahamaineista ”rikoksia ennustavaa” työkalua? Seura selvitti, KRP

Yhdysvaltalainen Palantir valmistaa data-analytiikkaohjelmistoja paitsi finanssi- ja terveydenhuoltoalalle, myös rikosten ja terrorismin tutkimiseen. Seura teki laajan selvityksen siitä, löytyykö Suomesta viitteitä Palantirin tuotteiden käytöstä.

Osittain CIA:n rahoittamalla, Taru Sormusten Herrasta -kirjan näkykivistä nimensä saaneella yhtiöllä on synkkä ja hämärä maine.

Viranomaisille suunnattuja tuotteita ympäröi kritiikki, jonka mukaan ne voivat vaarantaa ihmisten yksityisyyden ja demokratian. Toisaalta mainetta viranomaispiireissä pönkittää useiden medioiden maininta siitä, että Palantir auttoi CIA:ta löytämään Osama Bin Ladenin vuonna 2011, Seura mainitsee.

Tanskassa päätettiin hankkia Palantirin Gotham-niminen rikoksentorjuntaan kehitetty ohjelmisto, joka auttaa kokoamaan yhteen hajanaista tietoa. Tanskalaisten mukaan ohjelmiston luvattiin jopa ennustavan rikoksia.

Suomessa Palantirista ei käytännössä ääneen puhuta, mutta viittauksia löytyy ainakin kymmenen vuoden ajalta. Jari Aarnion rikostutkinnassa löytyi maininta vuodelta 2013, kun suomalaisen Trevocin johtohahmo mainitsi Palantirin eräässä viestissä. Trevocilla kerrotaan olleen kehitysyhteistyösopimus Palantirin kanssa.

Suomen poliisi suunnitteli Gothamia osaksi Vitja-tietojärjestelmäänsä, ja projektille haettiin vuonna 2014 EU-rahoitusta, jota ei kuitenkaan saatu. Seuraavana vuonna Vitjaan kuitenkin tuli t-Police-nimeä kantava järjestelmä, jossa käytetään Palantirin tuotteita.

Seuran mukaan hankejohtaja Ilkka Juola oli kuitenkin kertonut vuonna 2021, ettei Vitjassa käytetä Palantirin teknologiaa, vaan toisen valmistajan tuotteita.

Tuoreimpia viittauksia Palantiriin ovat keskusrikospoliisin vuoden 2021 tulossopimus sekä huhtikuussa 2023 verkossa julkaistu työpaikkailmoitus.

Tulossopimuksessa mainittiin poliisin, Tullin ja Rajavartiolaitoksen yhteisjärjestelmä, joka tuolloin oli selvitysvaiheessa. Seuran mukaan tulossopimusta ei enää poliisin sivuilta löydy.

KRP:n työpaikkailmoituksessa puolestaan todettiin, että hyvän pohjan antaa ”jonkin kansallisen lainvalvontaviranomaisen hyväksymän analyysityökalun (esim. i2-tuotteet, Palantir) harjaantunut käytön hallinta”. Seura lähetti Poliisihallitukselle tietopyynnön Palantirista.

Pian maininta Palantirista poistettiin ilmoituksesta ja Poliisihallituksen mukaan sillä ei ole sopimuksia Palantirin kanssa.

Seuran mukaan Poliisihallituksen vastuulle on tänä vuonna siirtynyt analyysijärjestelmä, jossa käytetään Palantirin teknologiaa. Turvallisuushankintana tehdyn hankinnan asiakirjat on turvaluokiteltu, eikä niitä näin ollen luovutettu Seuralle.

Palantirilla on ollut myös omaa toimintaa Suomessa. Sen Britannian haaralla oli Suomessa sivukonttori vuosina 2015–2018. Kesällä 2022 yhtiön Alankomaiden haara puolestaan rekisteröi Suomeen uuden yrityksen, josta ei ole kaupparekisterissä tarkempia tietoja, mutta Verohallinnolle se oli tämän vuoden alussa velkaa vajaat 47 000 euroa.

LUE MYÖS

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *