Norjasta löytyi maailman suurin fosfaattiesiintymä – riittää aurinkopaneelien ja sähköautojen

Norjasta löytyi maailman suurin fosfaattiesiintymä – riittää aurinkopaneelien ja sähköautojen

Norjalainen kaivosyhtiö Norge Mining on varmistanut löytäneensä noin 70 miljardin tonnin fosfaattivarannot Norjan lounaisosista. Malminetsintä on päättymässä ja yhtiö siirtyy seuraavaan vaiheeseen kaivoksen perustamiseksi.

Maan geologit kertoivat ensimmäisen kerran jo vuonna 2018 löydöksestä, joka tyydyttäisi maailman fosfaattitarpeen jopa sadaksi vuodeksi. Nyt varannon koko on täsmentynyt 70 miljardiin tonniin, ja siitä riittää fosfaattia 50 vuodeksi.

Yhdysvaltojen geologian tutkimuslaitos Usgs on arvioinut koko muun maailman fosfaattivarantojen kooksi 71 miljardia tonnia. Siitä suurin osa sijaitsee Marokossa.

Norjan varanto on siten hyvin merkittävä. Siitä ennustetaankin maalle sen seuraavaa kultakaivosta öljyn ja maakaasun jälkeen.

Fosfaatista 90 prosenttia päätyy lannoitetuotantoon. Fosfaattimalmia tarvitaan myös aurinkopaneelien, akkujen ja puolijohteiden tuotantoon.

EU:ssa Norjan löydös on otettu suurella innolla vastaan, koska EU haluaa vähentää Euroopan riippuvuutta tuontimineraaleista. EU-maiden käyttämästä fosfaatista 90 prosenttia on tuontitavaraa, lähinnä Kiinasta ja Venäjältä.

Rikkauksia. Norge Miningin tytäryhtiö Norge Mineraler etsii fosfaattia näissä maisemissa. Norge Mining

Norjan fosfaattilöydöksen yhteydessä on myös vanadiinia ja titaania. Se sijaitsee 400 metrin syvyydessä. Yleensä malmilöydön kehittäminen kaivokseksi kestää 15 vuotta.

Norge Miningin pääkonttori on Britanniassa. Norjassa se toimii nimellä Norge Mineraler. Fosfaattivarantoja varten yhtiö on hankkinut 61 tutkimuslupaa kaikkiaan 520 neliökilometrin suuruiselle alueelle.

LUE MYÖS

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *