Orpo tiedotustilaisuudessa: En mitenkään voi hyväksyä Purran 15 vuotta sitten kirjoittamia tekstejä

Orpo tiedotustilaisuudessa: En mitenkään voi hyväksyä Purran 15 vuotta sitten kirjoittamia tekstejä

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) ja valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) kommentoivat rasismikohua tiedotustilaisuudessa. Viime päivinä esillä ovat olleet Purran rasistiset kirjoitukset vuodelta 2008.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) ja valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) kommentoivat rasismikohua tiedotustilaisuudessa. Viime päivinä esillä ovat olleet Purran rasistiset kirjoitukset vuodelta 2008.

Kuva: Aino Vahala / Valtioneuvoston kanslia

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) toteaa, ettei mitenkään voi hyväksyä valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) aikanaan Scripta-blogiin kirjoittamia tekstejä. Orpo ja Purra pitivät keskiviikkona iltapäivällä yhteisen tiedotustilaisuuden Kesärannassa.

Orpo lisää, että kirjoitukset ovat 15 vuotta vanhoja ja että Purra on pyytänyt niitä anteeksi. Orpo sanoo luottavansa siihen, että Purra tarkoittaa anteeksipyyntöään.

– Oli tärkeää ja välttämätöntä, että hän myös pyysi anteeksi kirjoituksiaan.

Orpolta kysyttiin, miten Purran tapaus erosi elinkeinoministerin tehtävästä eronneen Vilhelm Junnilan (ps.) tapauksesta, jossa Orpo piti Junnilan eroamista oikeana ratkaisuna.

Orpon mukaan Junnilan kohdalla kyse oli uusista ja toistuvista kirjoituksista ja ”yhteyden tapaisista” natsismiin. Selkeää yhteyttä natsismiin ei ollut, Orpo toteaa. Orpon mukaan Junnilan kohdalla uusia kirjoituksia nousi esiin tämän jo vakuutettua, ettei mitään erityistä olisi pitänyt enää ilmetä.

Purralla on Orpon luottamus, Orpo toteaa.

– Hän on esimerkiksi koko tämän hallitusneuvotteluprosessin ajan toiminut tavalla, joka ei ole jättänyt minulle syytä epäillä, etteikö hän olisi sitoutunut niihin yhteisiin periaatteisiin ja arvoihin, joita olemme hallitusohjelmaan kirjanneet.

Kysymykseen siitä, olisiko hallitus kaatunut, jos Purra ei olisi pyytänyt anteeksi, Orpo vastasi tiedotustilaisuudessa sanomalla, että asiaa ei onneksi tarvinnut miettiä.

Purra: Ei mitään puolusteltavaa

Purra sanoo, ettei hänen tekstiensä kielenkäytössä ole mitään puolusteltavaa. Hän lisää, että osa kirjoituksista on mediassa irrotettu kontekstistaan. Hänen mukaansa vieraskirjassa oli sisäpiirihuumoria ja että keskustelukulttuuri oli erilainen kuin tänä päivänä.

Vielä maanantaina Purra ilmoitti, ettei aio irtisanoutua kirjoituksistaan tai pyytää niitä anteeksi. Eilen tiistaina hän kuitenkin pyysi Twitterissä anteeksi kirjoituksiaan.

– En hyväksy sellaisia sanoja, joita on käytetty, enkä ole niiden kanssa samaa mieltä. Koin tarpeelliseksi tehdä vielä selvemmän ulostulon ja pyytää anteeksi näitä viidentoista vuoden takaisia blogikommentteja, Purra totesi tiedotustilaisuudessa.

Hän sanoo pyytävänsä anteeksi kaikilta, jotka ovat lukeneet tekstit ja pahoittaneet mielensä niistä.

– Anteeksipyyntöni on täysin aito.

Orpon mukaan Purra teki itse ratkaisunsa anteeksi pyytämisestä.

Purralta kysyttiin myös, mitä hän ajattelee perussuomalaisten varapuheenjohtajan Mauri Peltokankaan ja puhemies Jussi Halla-ahon (ps.) julkisuudessa esittämistä kommenteista, joissa he Ylen mukaan vähättelivät Purran kirjoituksista syntynyttä kohua.

– Siitä, mitä varapuheenjohtaja ja puhemies ovat kommentoineet, kannattaa kysyä heiltä itseltään. En ole perehtynyt näihin ulostuloihin, Purra sanoo.

Lue myös: Purra pyytää ”ty­pe­riä” so­me­kom­ment­te­jaan an­teek­si – Orpo, Purra, Hen­riks­son ja Essayah van­no­vat nol­la­to­le­rans­sia ra­sis­mil­le

Juttua päivitetty kauttaaltaan 12.7. kello 16.15.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *