Suomella viiden mitalin päivä EM-yleisurheiluissa – Silja Kosonen ylivoimaisin Euroopan mestari

Silja Kosonen voitti nuorten Euroopan mestaruuden ylivoimaisesti tuloksella 73,71.

Kuva: FRANCK ROBICHON

Suomalaisurheilijat järjestivät kotiyleisölle viiden mitalin juhlat alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa perjantaina. Silja Kosonen voitti moukarinheiton ja Saga Vanninen 7-ottelun. Eemil Helander kamppaili hopean 5 000 metriltä ja Veera Mattila 800 metriltä. Jessica Kähärä nappasi pronssin kolmiloikasta.

Kosonen ratkaisi Espoon kisoissa moukarinheiton ensimmäisellä yrityksellään, jolla hän lähetti moukarin 73,71 metriin. Vanninen joutui ankaraan kamppailuun Hollannin Sofie Dokterin kanssa.

Vanninen oli ennen kaikkea helpottunut, kun 7-ottelun viimeinen laji, 800 metrin juoksu, varmisti hänen mestaruutensa. Vanninen voitti kilpailun tuloksella 6 317.

– Helpotus on nyt päällimmäisenä mielessä. Kotikisojen takia oli erityisen tärkeä onnistua, Vanninen kertoi.

– Tavoite oli olla juuri täällä kauden parhaassa kunnossa.

Kilpailu huipentui toiseen päivään, kun Vanninen epäonnistui ensin pituudessa, mutta paikkasi sen hyvällä keihästuloksella.

– Pituuden jälkeen olin hetken hieman epävarma, mutta pystyin kasaamaan itseni sen jälkeen hyvin keihäänheittoon. Se oli tärkeä onnistuminen tässä ottelussa. Sen jälkeen olin luottavainen ennen 800 metrin juoksua, Vanninen kertoi.

Kosonen oli ylivoimainen

Kosonen seurasi ensimmäisen heittonsa jälkeen joukkuetovereidensa Vannisen ja Kähärän mitalikamppailua.

– Pystyin seuraamaan ja kannustamaan muita, kun tuli ensimmäisellä niin hyvä heitto. Tuli hauska ilta, Kosonen kommentoi mitalisadetta.

Kososella on ennestään nuorten maailman- ja Euroopan mestaruudet, mutta Espoon-voiton hän sijoitti niiden edelle.

– Pakko laittaa tämä saavutus ykköseksi, kun kisat ovat Suomessa, Kosonen arvotti mestaruuttaan.

Kosonen saattoi myös nauttia kisasta harvinaisella tavalla, kun hän ylsi ainoana kilpailijana 70 metriin ja heitti vastustajiaan paremmin viidesti.

– Meni kivasti. Kisaennätys heti ensimmäisellä heitolla. Se todisti, että pystyn kilpailemaan paineen alla, joten lähden myös Budapestin MM-kisoihin kovin tavoittein, Kosonen jatkoi.

Hicks hinasi Helanderia

Helander käynnisti mitalikarkelot päivän ensimmäisessä loppukilpailussa. Hän paransi ennätystään rapiat viisi sekuntia aikaan 13.40,15. Britannian voittajasuosikki Charles Hicks johti kilpailua lähdöstä maaliin ja otti mestaruuden ajalla 13.45,49.

Juoksusta tuli juuri sellainen kuin Helander odotti ja toivoi.

– Suunnitelma oli ihan selvä, kun Hicks lähti vetämään. Ajattelin, että perässä vaan, Helander kertoi.

Helander kesti rajun alkuvauhdin kepeän näköisesti 4 200 metriin. Loppu oli taistelua maaliin.

– Oli rapsakka alku ja vähän hyytyvä kisa, mutta ei mitään valittamista, kun lopputulos oli noin hyvä. Oli kauden parasta menoa, Helander arvioi juoksuaan.

Veera Mattila juoksi 800 metrin hopean taktisella täysosumalla. Mattila tunkeutui voittajasuosikkina kilpailuun lähteneen Daniela Garcian selän taakse ja nousi espanjalaisen imussa toiseksi loppusuoran alussa.

Garcia voitti kilpailun ajalla 2.02,96. Mattila kuittasi hopean ennätyksellään 2.03,14.

– Ajattelin, että Garcian perässä vaan ja lopussa täysiä. Tiesin, että espanjalainen vetää kovaa, Mattila kertasi kilpailun ratkaisuhetkiä.

– En uskaltanut haaveilla mitalista, vaikka tiesin, että se olisi mahdollista saavuttaa, Mattila sanoi.

– Sitten, kun kävin katsomassa muiden palkintojenjakoa, mielessä kävi, että vitsi, kun olisi hienoa päästä tuonne.

Kähärän loikkafinaalista tuli kivulias, kun hän loukkasi nilkkaansa aamun verryttelyssä. Pronssi varmistui viidennen kierroksen tuloksella 13,59.

ESPOO:

Alle 23-vuotiaiden EM-kilpailujen suomalaiskilpailujen tuloksia:

Loppukilpailut:

Miehet:

100 m (+2,1 m/s): 1) Jeremiah Azu Britannia 10,05, 2) Raphael Bouju Hollanti 10,17, 3) Pablo Mateo Ranska 10,18.

400 m: 1) Håvard Bentdal Ingvaldsen Norja 45,13, 2) Lionel Spitz Sveitsi 45,27, 3) Attila Molnar Unkari 45,36.

5 000 m: 1) Charles Hicks Britannia 13.35,07, 2) Eemil Helander Suomi 13.40,15, 3) Will Barnicoat Britannia 13.45,24, …18) Mustafe Muuse Suomi 14.33,68.

Naiset:

100 m (+0,6 m/s): 1) N’Ketia Seedo Hollanti 11,22, 2) Boglarka Takacs Unkari 11,30, 3) Melissa Gutschmidt Sveitsi 11,33.

400 m: 1) Yemi Mary John Britannia 51,04, 2) Henriette Jäger Norja 51,06, 3) Keely Hodgkinson Britannia 51,76, …6) Katriina Wright Suomi 52,65.

800 m: 1) Daniela Garcia Espanja 2.02,96, 2) Veera Mattila Suomi 2.03,14, 3) Georgia-Maria Despollari Kreikka 2.04,14.

3-loikka: 1) Maria Vicente Espanja 14,21, 2) Maja Åskag Ruotsi 13,76, 3) Jessica Kähärä Suomi 13,59.

Moukari: 1) Silja Kosonen Suomi 73,71 (kisaennätys), 2) Charlotte Payne Britannia 69,22, 3) Aileen Kuhn Saksa 68,30, …5) Aada Koppeli 65,74.

7-ottelu, lopputulokset: 1) Saga Vanninen Suomi 6 317, 2) Sofie Dokter Hollanti 6 256, 3) Pippi Lotta Enok Viro 6 002, …12) Vilma Itälinna Suomi 5 669, 12) Neea Käyhkö Suomi 5 581.

7-ottelu, pituus: 1) Vanninen 602, …7) Itälinna 581, …9) Käyhkö 579.

7-ottelu, keihäs: 1) Chiara-Belinda Schuler Itävalta 47,70, …3) Vanninen 46,55, …12) Käyhkö 39,96, …21) Itälinna 34,91.

7-ottelu, 800 m: 1) Edyta Bielska Puola 2.09,64, …8) Itälinna 2.18,57, …10) Vanninen 2.18,67, …15) Käyhkö 2.22,89.

Alkukilpailut:

Miehet:

400 m aidat, alkuerät: 1) Michele Bertoldo Italia 50,37, …14) Jaakko Linnus Suomi 51,49. – Linnus lauantain välieriin.

Kolmiloikka: 1) Simon Gore Ranska 16,03, …16) Aapo Karvinen Suomi 14,97. – Karvinen karsiutui lauantain finaalista.

Naiset:

100 m aidat, alkuerät: 1) Veronica Besana Italia 12,90, …19) Vilma Mäki Suomi 13,64, …22) Tanja Kokkonen Suomi 13,69, …24) Sonja Stång Suomi 13,72. – suomalaiset eivät päässeet lauantain välieriin.

400 m aidat, alkuerät: 1) Lena Pressler Itävalta 57,60, …5) Aada Aho Suomi 57,99, …10) Heidi Salminen Suomi 58,20, …37) Iida Verainen Suomi 1.01,84. – Aho ja Salminen lauantain välieriin, Verainen karsiutui.

Korkeus: 1) Venla Pulkkanen Suomi ja kuusi muuta urheilijaa 181, …18) Johanna Nieminen Suomi 177. – Pulkkanen sunnuntain finaaliin, Nieminen karsiutui.

Kiekko: 1) Alida Van Daalen Hollanti 58,49, …13) Sanni Kuparinen Suomi 50,20, …22) Vilma Räsänen Suomi 45,31. Enni Aula Suomi ei tulosta. – suomalaiset karsiutuivat.

Keihäs: 1) Elina Tzengko Kreikka 61,52, 2) Anni-Linnea Alanen Suomi 60,37, …7) Emilia Karell Suomi 54,84, …16) Siiri Elomaa Suomi 49,07. – Alanen ja Karell sunnuntain finaaliin, Elomaa karsiutui.