Nämä ovat Suomen viisi suosituinta koirarotua – uuteen koirarekisteriin on ilmoitettu jo yli 40 000 karvakuonoa

Nämä ovat Suomen viisi suosituinta koirarotua – uuteen koirarekisteriin on ilmoitettu jo yli 40 000 karvakuonoa

Suomen uusi koirarekisteri otettiin käyttöön toukokuun alussa, ja sen ensimmäiset päivät olivat vilkkaita. Rekisteriin ilmoitettiin tuhansia koiria päivittäin, mutta sittemmin tahti on hiipunut. Ruokaviraston ylitarkastaja Terhi Jääskeläisen mukaan rekisteriin ilmoitetaan tällä hetkellä noin 500 koiraa päivässä.

– Alussa rekisteröintejä oli paljon enemmän, joten eihän tämä tahti täysin tyydytä. Rekisteröintejä pitäisi tulla tuhansia päivässä, että saisimme kaikki koirat rekisteriin vuoden loppuun mennessä, Jääskeläinen toteaa.

Ruokaviraston koirarekisteri otettiin käyttöön vaiheittain toukokuusta alkaen, ja sen ensimmäinen osa avautui käytettäväksi 8. toukokuuta. Heinäkuun kuudenteen päivään mennessä koirarekisteriin oli ilmoitettu 42 797 koiraa.

Rekisterin tarkoituksena on koota kaikkien suomalaisten koirien tiedot yhteen viranomaisrekisteriin, jonka avulla pyritään ehkäisemään koirien pentutehtailua, heitteillejättöä ja laitonta maahantuontia.

Toukokuussa 2023 Ruokaviraston uusi koirarekisteri herätti kritiikkiä ja hämmennystä koiranomistajien ja -kasvattajien keskuudessa. Kritiikki kohdistui erityisesti tiedottamiseen ja rekisterin maksullisuuteen. Koiran rekisteröintimaksu on 10 euroa sähköisen asioinnin kautta ja 19 euroa lomakeilmoituksella.

Osa koiranomistajista on pitänyt rekisteriä byrokraattisena ja epäilee sen tuovan ratkaisuja esimerkiksi pentutehtailuun. Koiranomistajat ovat myös ilmaisseet huolensa siitä, miten rekisterin tiedot tullaan valvomaan ja mitä seurauksia rekisteröimättä jättämisestä on.

Suomen noin 700 000 koirasta arviolta 200 000 pitää rekisteröidä eli siruttaa tämän vuoden aikana eläinlääkärillä ja sitten ilmoittaa rekisteriin.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *