Puhemies Halla-aho ei kutsu eduskuntaa koolle – ”Parlamentaarinen enemmistö ei yhtynyt keskeytyspyyntöön”

Puhemies Halla-aho ei kutsu eduskuntaa koolle – ”Parlamentaarinen enemmistö ei yhtynyt keskeytyspyyntöön”

Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho ei aio keskeyttää eduskunnan istuntotaukoa.

Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho ei aio keskeyttää eduskunnan istuntotaukoa.

Kuva: Mauri Ratilainen

Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho (ps.) ei keskeytä eduskunnan istuntotaukoa, kerrotaan eduskunnan tiedotteessa.

Pyyntö tauon keskeyttämisestä tuli ainoastaan oppositiopuolueilta. Halla-aho toteaa, että parlamentaarinen enemmistö ei näin ollen yhtynyt pyyntöön.

– Ennakkotapausten valossa istuntotauon keskeyttäminen on hyvin harvinainen toimenpide, jonka kynnys on korkea, Halla-aho sanoo ratkaisussaan.

Hänen mukaansa eduskunnan istuntotauko on keskeytetty 60 viime vuoden aikana seitsemän kertaa. Eduskuntaa ei ole koskaan kutsuttu koolle istuntotauon aikana opposition aloitteesta, Halla-ahon päätöksessä sanotaan.

Myöskään asian kiireellisyys ja yhteiskunnallinen merkitys ei rinnastu syihin, joiden vuoksi eduskunta on aiemmin kutsuttu koolle istuntotauon aikana, Halla-aho perustelee.

Halla-aho: Puhemiehen päätöksentekoa yritettiin ohjata

Oppositiopuolueet pyysivät perjantaina puhemiestä keskeyttämään istuntotauon ja kutsumaan eduskunnan koolle käsittelemään muun muassa hallituksen luottamusta sekä toimintakykyä.

Pyyntö liittyi valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) vanhoihin nettikirjoituksiin ja niiden herättämään julkiseen keskusteluun.

Halla-aho kokee, että oppositio yritti ohjata hänen päätöksentekoaan asiassa käyttämällä julkisuuden painetta hyväkseen.

– Oppositioryhmät eivät aluksi pyrkineet edistämään asiaansa lähestymällä suoraan puhemiestä vaan esittämällä puhemiehen toimintaa koskevia vaatimuksia sekä perinteisessä että sosiaalisessa mediassa, Halla-aho sanoo tiedotteessa.

– Tulkitsen tätä niin, että tarkoituksena oli luoda arvovaltakonflikti puhemiehen kanssa ja pyrkiä julkisuuden painetta hyödyntäen ohjaamaan puhemiehen päätöksentekoa haluttuun suuntaan.

Halla-aho näkee tämän ulkoisena painostuksena, johon eduskunnan puhemies ei voi taipua, koska hän edustaa eduskuntaa ja puolustaa sen riippumattomuutta.

Lindtman: Halla-aho suojelee Purraa

Pääoppositiopuolue SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman syyttää Halla-ahoa Purran suojelemisesta.

– Kyseessä on arvoton ajanpeluu, jossa toivotaan, että nyt nähty ehtisi unohtua kansalaisten ja kansanedustajien mielistä syksyyn tultaessa, Lindtman sanoo SDP:n tiedotteessa.

– Päätös estää eduskuntaa arvioimasta tilannetta on surullinen hetki suomalaisen parlamentarismin historiassa.

Lindtmanin mukaan tarve eduskunnan kokoontumiselle on ”tänään selkeästi vielä suurempi kuin eilen”. Hänen mukaansa hallituksen toimintakyky on kysymysmerkki.

– Vakaviin hallituksen toimintakykyä koskeviin kysymyksiin ei ole vastattu ja suhde rasismiin on hallituksessa selvästi ratkaisematta, on kyseenalaista, onko hallitus aidosti toimintakykyinen, Lindtman sanoo tiedotteessa.

Tämän hetken aikataulun mukaan eduskunnan on määrä kokoontua täysistuntoon seuraavan kerran 5. syyskuuta.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *