Vanha Kaleva: Oulun makkaratehtaisiin tarkastajat puhtautta valvomaan

Vanha Kaleva: Oulun makkaratehtaisiin tarkastajat puhtautta valvomaan

Kaleva 18.7.1923. Kuten tunnettua, astui eduskunnan hywäksymä uusi laki teurastamoista ja lihantarkastuksesta, mikäli se koskee makkaratehtaitten walvontaa, Oulussa woimaan wiime kewäänä.

Laki säätää m.m. että kuhunkin makkaratuotteita walmistawaan tehtaaseen on asetettawa erityinen tarkastaja walwomaan, että puhtautta ja muita terweydenhoidollisia waatimuksia sekä walmistuksessa että raaka-aineiden suhteen noudatetaan.

Oulussa on tällaisia tehtaita neljä, nim. Oulun Osuuskaupan, Osuusliike Arinan, Karjanmyyntiosuuskunta Pohjolan ja Oy. T.M. Lidströmin makkaratehtaat.

Terweydenhoitolautakunta on kutakin tehdasta warten asettanut walwojan ja on näihin toimiin otettu seuraawat henkilöt: talousopettajatar Hilja Hartman, naiswartija Anna Elisabeth Pohjola, poliisi O. H. Tamminen ja wahtimestari J. Tauriainen. Nämä nauttiwat 1,500 mkan kuukausipalkkaa, joka suoritetaan rahatoimikonttorin wälityksellä, waikka kustannukset tästä walwonnasta lankeawatkin asianomaisten liikkeiden maksettawaksi.

Saksalainen laivastovierailu

Maanantaiaamuna saapuivat rannikollemme odotetut saksalaiset laivastovieraat. Helsinkiin saapuivat linjalaiva ”Braunschweig” ja tenderi ”M. 133.” Turkuun ankkuroi samaan aikaan kevyt risteilijä ”Arcona” ja Hankoon kevyt risteilijä ”Hamburg”.

Vieraat otti vastaan Suomen merisotalaitoksen edustajana luutnantti Kopio, jota paitsi Saksan täkäläinen lähettiläs kreivi von Zeck-Burkenroda myös tuli tapaamaan maanmiehiään. Linjalaiva ”Braunschweigin” komentajana on kaptseeni Pfeiffer, tenderi ”M.133:n” yliluutnantti Kielkamp. Vieraille ovat Saksan lähetystö sekä Suomen viranomaiset järjestäneet juhlatilaisuuksia.

Pääsi työhön, jota voi tehdä ilman housuja

Kaukaisen idän bolshevikilehti ”Rupor” julkaisee erään rautatievirkailijan kirjeen liikennepäällikölle. Kirjeessä asianomainen valittaa, että hänen housukangasanomuksensa on hylätty, joten hän ei voi riisua turkkia päältään, koska silloin hänen paljaat säärensä tulisivat näkyviin. Hän ei pidä itseään syyllisenä, jos hän tällä tavalla sattuisi loukkaamaan ympärillä olijoita. Eikä hänellä ole naulaa jauhoja eikä palasta leipääkään, joten hänen on työskenneltävä nälkäisenä. Siksi hän pyytää lomaa, voidakseen hankkia itselleen housut että leipää.

Liikennepäällikkö on antanut vastauksen, että tämä virkailija on lähetettävä tukinuittoon, jossa koko kesän voi tulla toimeen ilman housuja.

Myytävänä. Hyvä moottorivene myytävänä halvalla. Lähemmin Hannes Eskuri Linnankatu 8. Klo 5 jälkeen illalla.

Vanha Kaleva -sarja kertoo uutisia vuosikymmenten takaa.

Oulujoen tehtaat ilmoitti viljan myyjille, että toimitusten jouduttamiseksi viljaa otetaan vastaan ainoastaan suoraan myllyyn toimitettuna.

Oulujoen tehtaat ilmoitti viljan myyjille, että toimitusten jouduttamiseksi viljaa otetaan vastaan ainoastaan suoraan myllyyn toimitettuna.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *