Putin iskenyt kiilan väliin – EU koki takaiskun suhteiden parantamisessa

Putin iskenyt kiilan väliin – EU koki takaiskun suhteiden parantamisessa

EU:n sekä Latinalaisen Amerikan ja Karibian valtioiden muodostaman talousyhteisön CELAC:n odotettu huippukokous Brysselissä päättyi melkoiseen mahalaskuun tällä viikolla.

Kokous ei saanut sovittua oikein mistään, mikä on harvinaista sovitteluratkaisuihin erikoistuneelle EU:n neuvottelukoneistolle. Monia asioita siirrettiin päätettäväksi joskus myöhemmin.

Ennen kokousta EU-johtajat tuntuivat olevan toiveikkaina yhteisymmärryksen löytymisestä Venäjän hyökkäyssodan tuomitsemiseksi Ukrainassa. Sitäkään ei saatu.

Euroopalle olisi ollut tärkeää, että Etelä-Amerikan valtiot ovat mukana Venäjän vastaisessa laajassa rintamassa.

Brysselissä nähtiin, kuinka Venäjän johtaja Vladimir Putin on pystynyt takomaan kiilaa EU:n ja Latinalaisen Amerikan väliin. Kokouksessa oli monia maita, jotka ymmärtävät venäläisten sodan Ukrainassa, esimerkiksi Kuuba, Venezuela ja Nicaragua.

Siksi yhteinen Venäjän vastainen julistus latistui suorasanaisesta tuomitsemisesta pelkästään syvän huolen ilmaisuksi ja aikomukseksi edistää diplomaattista ratkaisua.

Ympäripyöreä muotoilu on Kremlin mieleen, koska se osoittaa kumppanuuksia löytyvän Euroopan ja Pohjois-Amerikan ulkopuolelta.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *