Leffavieras: Oululaisen taidekriitikko Matti Kemin mielestä Kolme muskettikoiraa on napakka animaatiosovitus pitkäpiimäisestä merkkiteoksesta

Leffavieras: Oululaisen taidekriitikko Matti Kemin mielestä Kolme muskettikoiraa on napakka animaatiosovitus pitkäpiimäisestä merkkiteoksesta

Ranskalaisen Alexandre Dumas vanhemman alkujaan vuonna 1844 julkaistu seikkailuromaani Kolme muskettisoturia on yksi eurooppalaisen kirjallisuuden filmatuimpia teoksia.

Espanjalainen koko perheen animaatioelokuva Kolme muskettikoiraa (Plaza) nojaa Dumas’n kirjan ohella 1980-luvulla tehtyyn samannimiseen espanjalais-japanilaiseen animaatiosarjaan.

Opiskeluaikoinaan Dumas’n tuotantoon perehtynyt oululainen taidekriitikko Matti Kemi tunnistaa alkuperäisteoksen valkokankaalta, olkoonkin, että animaatiosovitus on melko typistetty.

– Jos aikuiset lukisivat vaikka WSOY:n 1960-luvun käännöstä lapsille iltasatuina, sieltä paljastuisi niin paljon muuta. Dumas’n alkuperäisteoshan on roisi ja seikkaileva, Kemi toteaa.

– Ehkä tämä lapsille tehty adaptaatio johdattaa heidät myöhemmin alkuperäisteoksen maailmaan, joka on kyllä välillä aika pitkäpiimäinen. Se on kuitenkin edelleen ranskalaisen kirjallisuuden merkkiteoksia.

Kemi pitää Kolmea muskettikoiraa siinä mielessä varsin erikoisena adaptaationa, että monia asioita ja juonteita painotetaan aivan eri tavalla kuin alkuperäisteoksessa.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *