Venäjä jatkaa iskuja Odessan satamakaupunkiin – Ukraina: Kaksi kuollut ja 22 loukkaantunut, historiallinen ortodoksikatedraali tuhoutunut

Venäjä jatkaa iskuja Odessan satamakaupunkiin – Ukraina: Kaksi kuollut ja 22 loukkaantunut, historiallinen ortodoksikatedraali tuhoutunut

Ainakin kaksi ihmistä on kuollut ja 22 haavoittunut Venäjän tekemässä iskussa Odessan satamakaupunkiin Ukrainassa, Ukrainan sisäministeri Ihor Klymenko sanoo Telegramissa.

Aiemmin kerrottiin yhdestä kuolleesta, joka aluekuvernööri Oleh Kiperin mukaan oli siviili. Isku vaurioitti aluekuvernöörin mukaan myös siviili-infrastruktuuria ja asuinrakennuksia.

Ukrainan mukaan myös Unescon suojelemassa Odessan historiallisessa keskustassa sijaitseva ortodoksinen katedraali tuhoutui iskussa.

Venäjän armeija sanoo iskujensa osuneen kohteisiinsa Odessassa, ja että kohteita käytettiin ”terroritekojen” valmisteluun Venäjää vastaan.

Armeija kuitenkin väittää venäläisen uutistoimiston Interfaxin mukaan, että väitteet kirkon tuhoutumisesta Venäjän iskussa eivät ole tosia. Syy on armeijan mukaan sen sijaan Ukrainan omassa ohjuksessa. Asiasta uutisoi brittilehti Guardian.

Zelenskyi vannoi kostotoimia

Venäjä laukaisi yön aikana yhteensä 19 ohjusta, Ukraina sanoo. Ukrainan eteläinen operaatiokomento sanoi, että Odessaan iskettiin vähintään viidellä eri ohjustyypillä, mukaan lukien Kalibr-risteilyohjuksilla.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vannoi kostotoimia Venäjän iskun jälkeen.

Venäjä on tehnyt Mustanmeren rannikolla sijaitsevaan Odessaan ilmahyökkäyksiä viitenä yönä tällä viikolla. Iskuissa on haavoittunut tai loukkaantunut kymmeniä ihmisiä.

Sunnuntain vastaisen yön iskut tapahtuivat vain muutamaa tuntia ennen kuin Venäjän presidentti Vladimir Putinin oli määrä aloittaa huippukokous vankan liittolaisensa Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukashenkan kanssa.

Useita viimeaikaisia iskuja satamakaupunkiin

Venäjän iskut ovat aikaisemmin viikonlopun aikana osuneet kuvernöörin mukaan myös Odessan viljavarastoihin.

Odessaa on pommitettu useita kertoja Venäjän suurhyökkäyksen alkamisen jälkeen. Tammikuussa YK:n alainen Unesco nimesi kaupungin historiallisen keskustan vaarassa olevaksi maailmanperintökohteeksi. Pommitukset ovat jatkuneet myös sen jälkeen, kun Venäjä kieltäytyi jatkamasta Mustanmeren viljasopimusta viime viikolla.

Ukraina on syyttänyt Venäjää iskujen kohdentamisesta viljasopimuksen kannalta tärkeisiin viljavarastoihin.

Venäjä on sanonut kohdistavansa iskunsa vain sotilaskohteisiin.

Venäjä: Sotakirjeenvaihtaja kuoli rypälepommiin

Lauantaina Ukrainan lennokki-isku räjäytti ammusvaraston Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla. Väestö evakuoitiin iskua ympäröivältä alueelta, ja niemimaan rautatieliikenne keskeytettiin väliaikaisesti.

Venäjä syytti Ukrainaa myös venäläisen sotakirjeenvaihtajan kuolemasta Etelä-Zaporizhzhjan alueella. Venäjä väitti toimittajan kuolleen rypäleammuksesta aiheutuneisiin vammoihin.

Ukrainan armeijan lähde kertoi AFP:lle, että isku oli suunnattu ”sotilaallisiin kohteisiin”.

Uutista päivitetty kauttaaltaan. 

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *