Pohjois-Pohjanmaalla inventoidaan uhanalaisia lettosoita

Pohjois-Pohjanmaalla inventoidaan uhanalaisia lettosoita

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus on jatkanut viimekesäisiä lettosoiden maastoinventointeja tänäkin kesänä. Inventointeja on tehty koko maakunnan alueella, mutta erityisesti Pudasjärvellä, Taivalkoskella, Kuusamossa, Oulussa ja Iissä.

Inventointeja tehdään, koska tieto lettosoiden esiintymisestä, tilasta sekä hoito- ja ennallistamistarpeista on tällä hetkellä puutteellista. Tavoitteena on myös lisätä avoimesti saatavissa olevaa luontokohdetietoa.

Lettoja esiintyy etenkin alueilla, joiden maa- ja kallioperässä on runsaasti kalkkia. Lettoihin liittyy usein myös voimakas pohjavesien vaikutus.

Lettojen maastoinventoinnit on osa Helmi-elinympäristöohjelmaa, jonka tarkoituksena on vahvistaa luonnon monimuotoisuutta.

Lettosuot kuuluvat uhanalaisimpiin suoluontotyyppeihin. Lähes puolet uhanalaisista suokasvilajeista elää letoilla, joten niiden turvaaminen ja hoitaminen on tärkeää suoluonnon ja -lajiston monimuotoisuuden kannalta.

Hankkeessa kootaan myös tietoa lettojen perinteisestä käytöstä, esimerkiksi niitosta, laidunnuksesta ja muusta kulttuuriperinnöstä. ELY-keskus on vastuussa maastotöiden toteuttamisesta. Ennallistamis- ja suojelutyöt perustuvat maanomistajien vapaaehtoisuuteen.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *