Sorsastajilta kysytään nyt vastuullisuutta – lintuinfluenssan uhka otettava tosissaan

Sorsastajilta kysytään nyt vastuullisuutta – lintuinfluenssan uhka otettava tosissaan

Suomessa parhaillaan leviävää lintuinfluenssaa ei ole syytä vähätellä. Tautiaallosta on muodostumassa asiantuntijoiden mukaan poikkeuksellisen vakava, koska virus leviää uusissa lajeissa.

Linnuissa maailmanlaajuisesti esiintyvä virus saattaa muuntua tarttuvammaksi sopeutuessaan nisäkkäisiin, mikä tarkoittaisi kansanterveydellistä uhkaa. Vielä ei olla niin pitkällä, mutta ennakoiviin vastatoimiin on ryhdyttävä entistä pontevammin.

Vaikka minkäänlaiseen paniikkiin ei ole aihetta, jokaisen kannattaa muistaa vuosina 2020–22 jyllänneen koronapandemian opetukset.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL antoi viime perjantaina varoituksen liittyen lintuinfluenssaviruksen mahdolliseen kykyyn aiheuttaa tautia myös ihmisille.

Varoitus perustuu turkistarhoilla todettujen tautitapausten tutkimiseen. Osassa turkiseläinten tartunnoista on havaittu mutaatiota, joka viittaa viruksen muuntumiseen nisäkkäissä.

Tällä hetkellä on äärimmäisen epätodennäköistä, että lintuinfluenssa tarttuisi suoraan ihmiseen, mutta nisäkkäisiin sopeutumisen myötä viruksen kyky aiheuttaa tautia ihmisten keskuudessa saattaa voimistua.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *