Kirja-arvio: Niko Hallikaisen hieno ja hillitön veto kertoo pojasta, joka elää köyhien asuttamalla postinumeroalueella 00940

Kirja-arvio: Niko Hallikaisen hieno ja hillitön veto kertoo pojasta, joka elää köyhien asuttamalla postinumeroalueella 00940

Jokaisen esikoiskirjailijan kohdalla sitä miettii, tuoko hän jotakin persoonallista uutta lajityyppinsä kaanoniin. Kestävä jälki voi myös jäädä, jos tekstistä ja kielestä löytyy jotain yksilöllisesti luovaa ja samalla jopa universaalisti samastuttavaa.

Esikoisromaanissaan Kanjoni (2021) Niko Hallikainen (s. 1989) sävähdytti ristiriidalla, joka syntyy teoksen rumanrajun, inhorealistisen ja kaoottisen todellisuuden ja hallitun, ilmaisustaan tietoisen ja runollisen kielen välisestä dialogista.

Osattomuus, kaipaus ja pakkomielteet kahden edellisen oireina ja lääkkeenä yhdistyvät kantaviksi teemoiksi helsinkiläisen kirjailijan ja esitysrunoilijan toisessakin romaanissa.

Siinä missä esikoisen nuori runoilija kärsii tyhjän paperin syndroomasta ja purkaa sisäistä kaaostaan jatkuvaan nettiseksiin, kakkosromaanin nimettömän minäkertojan kasvutarinaa voi seurata hänen TV-suosikkiensa ja Filmtown-valikoimansa kehityksestä.

Teokset voisivat olla toistensa käänteinen jatkumo, eli kakkosen poika kasvaa ykkösen mieheksi.

Tarinan alkaessa ensimmäisen luokan syksyllä aloittanut 7-vuotias poika asuu yksinhuoltajaäitinsä kanssa postinumeroalueella 00940, Itä-Helsingissä.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *