Katsoja komentaa, taidemaalari tottelee pensselin kanssa, kun Henri Hagmanin näyttely avautuu ensi viikolla

Katsoja komentaa, taidemaalari tottelee pensselin kanssa, kun Henri Hagmanin näyttely avautuu ensi viikolla

Henri Hagman, Keltainen vuori. Aishtien ashtiat, Galleria 5, 23. elokuuta – 10. syyskuuta.

Henri Hagman, Keltainen vuori. Aishtien ashtiat, Galleria 5, 23. elokuuta – 10. syyskuuta.

Kuva: Arto Liiti

Oululaissyntyisen Henri Hagmanin taidenäyttelyssä katsoja ei olekaan enää pelkkä katsoja.

Mitä jos hän gallerian käytävillä kulkiessaan onkin vain maalausten silmien alla? Sekin on mahdollista, että katsoja antaa osansa uuden työn valmistumiseen.

Valmiiden maalausten katsomisen lisäksi näyttelyssä voi osallistua taiteilijan kanssa alkutekijöissään olevan suurikokoisen maalauksen työstämiseen.

Hagman maalaa taulua yleisön avustuksella niin, että yleisö saa ohjata Hagmania ja kertoa, mitä väriä minnekin pitäisi laittaa.

– Yleisöllä on ainutlaatuinen tilaisuus saada konkreettinen, silmiä avaava tuntuma abstraktin maalauksen maailmaan, Hagman kertoo tiedotteessaan.

Samaa menetelmää taiteilija on kokeillut aikaisemmin Hagmanin nykyisen kotikaupungin Rovaniemen taidemuseon näyttelyssä keväällä 2022.

Teoksen valmistumisen ja katsomisen kannalta parasta Hagmanin mielestä on, jos värit rakentuvat muun kuin värien itsensä ympärille.

Tällaisia asioita voivat olla esittävä kuva-aihe ja sen tunnetarina tai se, miten värien suhteet pohjaavat taiteilijan omaan suoraan värihavaintoon.

– Abstraktissa maalauksessa myös dynaaminen sommittelu tai pyrkimys rajoittaa värimaailma jonkin ennalta määritellyn harmonian mukaisesti luovat katsomiseen eheyttä. Tällaiset lähtökohdat ovat kuin astioita, joissa värit pysyvät tallessa maalauksessa, tiedotteessa kerrotaan.

Astia on Hagmanin katsomista tukeva ajatusleikki. Katsoja voi myös asennoitua katsomiseen ajattelemalla, että maalaus on se, joka katsoo.

– Katsoja itse onkin katsottavana. Maalaus valuu katsojan silmistä sisään ja tunkeutuu muiden aistien alueille. Nyt värien suhteet soivat kuin musiikki, tuntuvat kuin kosketukset. Ne tuoksuvat, maistuvat ja ovat kylmiä tai kuumia, Hagman kuvailee tiedotteessa.

Yleisön kanssa yhteistyössä maalattavan taulun maalausavustajiksi on jo ilmoittautunut taideopiskelijaryhmä. Hagman maalaa teosta keskiviikosta perjantaihin. Vapaat ajat näkee Hagmanin Facebook-sivuilta.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *